utorok 22. decembra 2015

Marlenka

Marlenka!!! Marlenka!!!! Marlenkaaaaaaaaa!!!!! Mňam!!! Raz mi moje bruško povedalo, že by si dalo marlenku. A keďže svoje bruško ľúbim, hneď som sa pustila do tvorenia. Kto piekol marlenku podľa klasického receptu, určite mi bude veriť, že som aj nadávala, fňukala a aj plakala. A nie málo! Síce kombinácia octu a sódy bikarbóny je krásna alchýmia a aj to, ako cestíčko oranžovie a pritom krásne vonia sa mi páčilo, ostatok bol ale hrôzostrašný! Každý príbeh však musí mať šťastný koniec a tento nebol výnimkou :) Moje bruško ma za to trápenie milovalo. A nie len moje. A pretože všetci naokolo sa už dožadujú marlenky, spomenula som si na priateľov, ktorí doma túto dobrotku robievali. Keďže som svojho času u nich často jedávala, viem, že ich recepty sú nie len osvedčené, ale aj veľmi chutné. Vďaka ich receptu bola príprava marlenky tentokrát bez plaču a cestíčko tak lahodné, že keď som ochutnala prvý plát, hneď som ho aj zožrala :D O tom, že sa ušetrí fúra času a nervov snáď ani nemusím hovoriť. A výsledok? Neuveriteľný :) Recept som si, ako inak, poupravila podľa seba, aby nebol príliš sladký a aby sa mi trošku viac páčil. Dúfam teda, že sa bude aj Vám.


Cestíčko:
  •  1 maslo
  •  3 - 4 pl medu
  •  250 g kryštálového cukru
  •  3 vajíčka
  •  400 g hladkej múky (00 extra)
  •  15 g kypriaceho prášku do perníka
  •  trošku mliečka

Krém:
  •  1 salko (ja používam karamelové)
  •  250 g masielka
  •  1 lieskovo orieškový puding
  •  3 pl cukru
  •  500 ml mliečka
  •  130 g mletých orechov

Čas prípravy: 2 h + 2 h varenie salka
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena: 220 Kč
Počet porcií: takmer 1 klasický plech

Ako prvé si musíme uvariť salko. Ja to robím tak, že každoročne šmarím do hrnčíčku tak zo štyri salká a skladujem, dokým ich nezbaštíme. Hocijaký recept, kde je potrebné salko sa mi potom skráti o dve hodinky. A pre tých, čo nevedia ako na to, nebojte, nie je to žiadna veda :) Salko v zavretej plechovke varíme v hrnci s vodou aspoň 2 hodinky.

Vo vodnom kúpeli (do väčšieho hrnca s vodou položíme menší hrniec, do ktorého pridávame suroviny) necháme rozpustiť masielko. Vypneme zahrievanie, ale zatiaľ necháme hrniec vo vodnom kúpeli. Do rozpusteného masla pridáme med a dobre prešľaháme metličkou. Pridáme cukor a miešame, až dokým sa nerozpustí. Hrniec odstavíme z vodného kúpeľa a pridáme vajíčka, ktoré vyšľaháme do peničky. Postupne, po troškách pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a jemne, aby prášok nevyčpel, miešame metličkou. Cestíčko musí byť vláčne a nie veľmi husté, aby sa dalo pekne rovnomerne naniesť na plech. Ak by bolo príliš lepivé, pridáme kvapku mlieka (ja som pridala asi 100 ml).

Cestíčko nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie v čo najtenšej vrstve. Ja mám takú malinkú žufanku – z tej som dala 3 kopčeky (čo je cca 1 normálna naberačka) cesta pozdĺžne vedľa seba. Ľavou rukou si upevníme papier na pečenie a pravou, pomocou stierky, súmerne roztierame cestíčko do strán. Pre jednoduchosť som cesto nenatierala úplne ku krajíčkom. Nechala som si pár centimetrov z každej strany, aby sa papier na pečenie dal v pohodlí pridržať a neutekal. Nanášanie ide veľmi rýchlo, takže kým sa upečie plát na jednom plechu, už máme nachystaný ďalší, ktorý môžeme hneď šupnúť do trúby. A keďže tortovú formu mám len jednu, je to aj dôvod, prečo som nezvolila túto variantu. Ak však použijete veľký plech, malo by vyjsť 5-6 plátov. Ak tortový, môže vyjsť tak 8. Cestíčko pečieme 5 – 8 minút na 180 °C.*

Keď už máme pláty hotové, môžeme sa pustiť do krému! Do teplého salka hodíme zmäknuté maslo a necháme roztopiť.* Ponorným mixérom premiešame na konzistentnú hmotu. Potom po troškách pridávame puding a na najmenšom stupni premiešavame tyčovým mixérom tak, aby sa nevytvorili hrčky. Do krému pridáme väčšiu polovičku mletých orechov a stierkou premiešame.

Jednotlivé pláty na seba lepíme pomocou krému, ktorého je viac než dosť, takže nešetríme :) Vrchnú vrstvu tvorí krém, na ktorý nasypeme zbytok pomletých orechov, prípadne nejaký namletý zlomený kúsok medovníkového cesta. Kto chce, môže marlenku ozdobiť cikcakovito čokoládou. Boky ponatierame krémom, prípadne ešte oblepíme pomrveným cestom, či orechmi. Takto ozdobenú marlenku šupneme na noc do chladničky a zatiaľ nedočkavo šúchame nohami :)

Tip:
*Hneď, ako sa cestíčko dopečie, chytíme papier na pečenie za rožky, aby sme sa nepopálili a prenesieme ho aj s upečeným cestom na navlhčenú čistú utierku. Je to preto, aby sa nám pláty cesta pri odstraňovaní papiera na pečenie nepolámali.

*Pri premiešavaní surovín na krém myslíme na pravidlo jednotnej teploty. Najlepšie je počkať, kým sa salko, aj puding priblížia izbovej teplote. Ja vždy do krémov strkám prsty - keď nezapištím, viem, že môžem zmiešať.

Dobrú premarlenkovanú chuť praje do marlenky zbláznená

Klobásková víla



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára