štvrtok 18. februára 2016

Mrkvový krém

Táááák, konečne po dlhšom čase nemám v počítači otvorenú zložku školička, ale blogíček :) už sa neviem dočkať, ako sa z tohto sychravého dňa vypíšem a prezradím vám tajomstvo, ako si podobné ubíjajúce dni rozfarebniť a oživiť! Dnešným kľúčom k môjmu úsmevu je okrem iného úžasný mrkvový krém. Verte mi, keď prší a je škaredo, nie je nič lepšie, ako si vyčarovať slniečko priamo na tanieri :) Tak poďme do toho!



  •  600 – 700 g mrkvy
  •  1 veľká cibuľa
  •  5 strúčikov cesnaku
  •  3,5 – 4 l vody
  •  2 slepačie bujóny
  •  2 – 3 čl medu
  •  ¼ citróna
  •  Soľ
  •  Čierne korenie
  •  Muškátový oriešok
              •  Štipka pálivej červenej papriky

Čas prípravy: 2 h
Náročnosť: Začiatočnícka
Orientačná cena: 50 Kč
Počet porcií: veľa :)
Potrebujeme: mixér

Najprv si ošúpeme a poumývame tú kopu mrkvy, ktorú sme si nachystali. Mrkvu aj cibuľu nakrájame na hrubšie kúsky, tak, aby ste sa s tým veľmi nebabrali a bolo vám to pohodlné – predsa to v konečnom dôsledku budeme aj tak mixovať :) V hrnci si necháme roztopiť masielko, pridáme kúsky mrkvičky, cibuľky a cesnačku a za občasného premiešania (a skontrolovania, či je masielka dosť na to, aby sa niečo nezačalo pripaľovať) necháme dusiť do mäkka.

Keď je mrkva krásne mäkučká, zalejeme ju asi 3,5 litrami vody a pridáme dva slepačie bujóny. Áno!!! Bujóny. Priznám sa, že aj napriek tomu, ako uznávam a preferujem všetko poctivé domáce, som veľkým fanúšikom bujónov. Ak sa to niekomu nepáči, skúste mi to odpustiť, rýchlo zabudnúť a bujón jednoducho nepridať :)

Polievočku necháme na miernom stupni (u mňa na indukčke 4) za občasného miešania variť pod pokrievkou asi 45 minút. Jemne dosolíme a pred koncom pridáme čierne korenie, muškátový oriešok, štipku červenej pálivej papriky a 2 – 3 lyžičky medu. Chvíľku ešte pomiešame, povoniame, rebeli môžu aj ochutnať a šup s tým do mixéru! V tejto fázi spolu s polievočkou šupneme do mixéru asi štvrtinku citróna (bez kôry) a mixujemeeeee až kým nie je z polievky krásny hladký oranžovožiarivý krém. Pokiaľ máte menší mixér, zmiešajte si polievku v hrnci a ochutnajte, či má chuť podľa vašich predstáv :) U nás doma mám ja radšej kyslejšiu a Nosík zase sladšiu, takže vždy pred podávaním si ju pokvapkám ešte troškou citrónika. No niekto môže mať chute na jej pálivejšiu sestričku, avšak ja mám rada, keď je mrkvový krém štipľavý iba tak jemne, aby pálivosť zdôraznila a nechala vyniknúť sladko kyslú chuť tejto dobrotky. Polievočku môžeme podávať aj so slnečnicovými semienkami, ktoré si niektorí kajnšmetke môžu opražiť :) Hlavne nezabúdajte, že polievka je síce výýýborná, ale je to mrkva, takže viac ako dva taniere po sebe môžu mať občas nie príliš zábavné následky :D

     Dobrú chuť a krásny rozžiarený deň praje

    Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára