štvrtok 30. júla 2015

Klobáskina špenátová roláda

Recept na túto dobrotku som vždy tak sporadicky objavila a potom v záplave receptov, ktoré mám odložené na vyskúšanie som na ňu zabudla. Roládka ma zaujala nielen cesnakovou plnkou, ale najmä svojím vyzývavým vzhľadom. A keďže na stole vyzerá perfektne, spravila som ju na oslavu narodenín a veruže mala úspech!


Cestíčko:
1 balík špenátového pretlaku
4 vajíčka
4-5 pl hladkej múky
1 čl soli
(cesnak)

Nátierka:
Cesnak (podľa chuti)
200 g mäkkého taveného syra
100 g = pol balenia pomazánkového masla (pokiaľ nepoužijete klasické maslo, môžete dať celé balenie pomazánkového)
Cca 100 g masla
(Vajíčko na tvrdo)
(Tvaroh – namiesto pomazánkového masla)

Kápia
Šunka (najlepšie schwarzwaldská, alebo kvalitná mäsitá suchšia šunka, len nie taká tá klasická plná vody)

Čas prípravy: 1 h
Náročnosť: Začiatočníci sa nemusia báť :)
Orientačná cena: 150 Kč

Syry a maslá si môžeme chvíľku pred započatím práce vytiahnuť, aby mali izbovú teplotu a lepšie sa s nimi manipulovalo.
Predhrejeme si trúbu na 180 °C.
Oddelíme bielka od žĺtkov (môžete použiť spôsob s petfľaškou), do bielkov pridáme 2 štipky soli a vyšľaháme na sneh. Či máte ušľahaný poctivý sneh poznáte tak, že si nádobu s bielkami bezstarostne prevrátite nad hlavu, keď ostanete suchí, máte bielka tip top :P
K žĺtkom pridáme 2 štipky soli a šľaháme do peničky. Pridáme múku zmiešanú s 1 čl soli a rozmrazený (ale nie teplý) špenátový pretlak a múku. Kto má rád poriadne cesnakovú chuť, nebojte sa pridať 2 strúčiky roztlačeného cesnaku aj do cesta. Keď je zmes poriadne premiešaná, pomaly po troškách zamiešavame špachtličkou naše úspešne vyšľahané bielka.
Klasický veľký plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie (kto nemá, tak potrieme maslom a vymúčime) a vylejeme naň cestíčko. Špachtličkou zaženieme cesto aj ku krajom a do rožkov. Pečieme pri 180 °C 10 – 15 minút.
Nachystáme si čistú utierku a keď je cesto hotové a pár minutiek chladlo, chytíme za boky papiera na pečenie a položíme na utierku. Cesto zrolujeme v papieri na pečenie a zabalíme do utierky, aby rolka držala tvar.

Kým cestíčko chladne, z uvedených ingrediencií si nachystáme cesnakovú pomazánku. Je na vás, ktorú cestu zvolíte. Môžete použiť cesnak (ja dávam cca 5 strúčikov, ale radšej ochutnávajte), tavený syr a pomazánkové maslo, prípadne cesnak , tavený syr a tvaroh, možete pridať nadrobno nasekané vajíčko na tvrdo, alebo ja do niektorých nátierok strúham tvrdý syr, je to len na vás.

Keď je cesto vychladnuté, rozvinieme ho, nachystáme si potravinovú fóliu a z cesta zlúpneme papier na pečenie. Cesto položíme na potravinovú fóliu natrieme pomazánkou. Na pomazánku naukladáme šunku a ku jednému kraju poukladáme kápiu nakrájanú na tenké prúžky (môžete spraviť aj dva rady prúžkov).

Tú stranu, pri ktorej je kápia začneme rolovať, až spravíme roládku. Otrieme kraje, kde nám vytiekla pomazánka a zabalíme do potavinárskej fólie, prípadne alobalu. Takto pripravenú roládku šupneme do chladničky a čakáme do druhého dňa.
Niekde som videla, že ju podávali s pečivom, ale ja a aj naša drahá návšteva uznala, že nám chutí len tak. Takže by som servírovala s na štvrtinky nakrájanými varenými vajíčkami, ktoré by som naukladala dookola misy.

Tip:
Pri prvom rolovaní cesta, teda hneď po vytiahnutí z trúby, si pozrite, ktorý kraj sa vám upiekol krajšie a podľa toho roládu zarolujte. Ak sa vám niektorý kraj nepodaril, nemusíte krájať nožom a zahladzovať stopy, stačí ak začnete rolovať z tejto strany.

Pomazánku natierajte na cesto tak, aby ste si nechali aspon 1 cm od krajov. Od kraja, smerom ku ktorému budete roládu zamotávať si nechajte 2 cm. Pri rolovaní by sa vám mohla nátierka zhromažďovať a vytieklo by z tohto kraja zbytočne veľa.

Dobrú chuť a krásnu zelenú oslavu praje 

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára