Priznám sa, že netuším odkiaľ mám tento recept, ale na chuti mu to ubrať nemôže – je totižto famózny! Nemusíte vstávať pravou nohou na to, aby ste mali krásne ráno. Stačí si spraviť lievance a všetci naokolo budú očarení slasťou týchto úžasných nadýchaných potvorok, čo sa tvária ako palacinky. No a keď ste ako moja mamina názoru, že lievance sú fujky a hnusky mastné, skúste tieto a už iné chcieť nebudete. A nezabudnite ich robiť s láskou <3
300 ml plnotučného mliečka (ja dávam také, aké mám doma)
180 g polohrubej múky
1 vajíčko
2 pl kryštálového cukru
20 g droždia (prípadne ½ sáčku sušeného)
1 pl oleja
Ozdoba:
Kyslá smotanka
Čierne ríbezle (prípadne iné kyslasté ovocie)
Ríbezľový alebo malinový lekvár
Škoricový cukor
Čas prípravy: 40 min
Náročnosť: Začiatočnícka
Orientačná cena: 50 Kč
Počet porcií: 4 (16 – 20 kúskov o priemere 6 cm)
Z vlažného mliečka, droždia a cukru si spravíme kvások. Ja si ho zvyknem spraviť hneď ako vstanem a potom si ešte ľahnem a nechám si snívať o tej dobrotke, ktorá čoskoro zaplní moje bruško. Keď je kvások krásne napučaný a voňavý až do spálne (pri sušenom droždí mi nepučí, iba tak je a čučí), pridáme doň metličkou rozšľahané vajíčko a po malých množstvách múku.
Kvapneme na panvicu čo najmenšiu kvapôčku oleja. Klobáska to robí tak, že si vezme servítku a olej ňou rozotrie po panvici. A menšou naberačkou (alebo aj veľkou, len do nej dáme menej cesta) kvapneme koliesko cesta na panvicu. Ja robievam na miernom ohni vždy tak 4 naraz, aby to bolo rýchle. Po chvíľke obrátim a keď sú pekne do zlatista, sú hotové.
Lievance potrieme tenkou vrstvou kyslastého džemu a zlepíme tak 4 – 5 kúskov, pričom ten najvrchnejší necháme nepotretý. Polejeme kyslou smotankou a posypeme ríbezľami. Kto má rád trošku sladšie, môže si dochutiť troškou škoricového cukru, pretože cesto samo osebe je len mierne nasladlé.
Dobrú chuť a krásne rána praje Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára