pondelok 21. decembra 2015

Točený slivkový perník

Nie som žiadnym nadšencom perníkov a tak mi nevadí, pokiaľ táto maškrta na vianočnom stole netróni. Ibaže tento perníček v tvare rolády, plnený slivkovým lekvárom, orechmi a sušeným ovocím – to je už iná bašta! Preto som sa aj tento rok rozhodla, že vianočná atmosféra bude u nás doma zahájená rozliehajúcou sa vôňou tohto chutného medovníčku.


Cestíčko:
  •  5 vajíčok
  •  100 g masla
  •  4 pl medu
  •  200 g práškového cukru
  •  600 g hladkej múky
  •  1 čl sódy bikarbóny
  •  1 ½  čl mletých klinčekov
  •  1 ½ čl škorice

Plnka:
  •  500 g slivkového lekváru
  •  250 g nadrobno pokrájaných orechov
  • 200 g hrozienok (alebo iného sušeného ovocia ako brusnice, datle...)


Čas prípravy: 30 min + 3 h v chlade + 40 min plnenie + 45 min pečenie
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: 3 roládky dĺžky plechu


Vajíčka zmiešame s roztopeným maslom, pridáme med a metličkou rozšľaháme do konzistentnej hmoty. Pridáme práškový cukor a znova dobre premiešame. Do múky šupneme sódu bikarbónu a múku postupne pridávame k zmesi a premiešavame. V mažiariku (pre českých kamošov: hmoždíř) si namelieme klinčeky. Vôbec nevadí, ak sa niektoré nepremelú úplne na prach. Aj malé kúsočky v koláči nie sú tak aromatické – ich chuť sa po upečení rozprestrie v celom množstve. Namiesto mažiarika však môžete využiť aj mixér. Do cesta pridáme škoricu a klinčeky a rukou prehnetieme, kým nie je z cestíčka konzistentná hmota. Popri hnetení ešte pridávame múku, aby sa cesto nelepilo na prsty a aby sa po vytiahnutí z chladničky dalo dobre vaľkať. Ja som pridala ešte asi tak 150 g múky. Cestíčko šmaríme do chladničky, nech si trošku oddýchne a my si nalejeme vianočný punč, nech máme tú správnu vianočnú atmošku!

Keď si cesto dostatočne dlho pospinkalo v chladničke, rozdelíme ho na 3 približne rovnaké časti. Pred vaľkaním akéhokoľvek cesta si vždy vytvorím  súmerný bochníček, aby sa pri vaľkaní hmota rozprestierala do všetkých strán rovnako :) Cestíčko vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na veľkosť plechu. Potrieme lekvárom, posypeme hrozienkami a orechmi a zrolujeme. Nebojte sa však natierať a plniť až takmer ku krajom! Ja si vždy nechávam tak 1 cm odstup a na tom boku, ktorým budem roládu zakončovať už iba natriem lekvár. Orechy a hrozienka sypem tak 3 cm od ukončovacieho kraju. Kraje pekne zložíme a jemne pritlačíme.

Hotové roládky položíme na papier na pečenie, popicháme vidličkou a potrieme vajíčkom. Pečieme na 180 °C 45 – 50 min. Moja mamina mi pred pečením dala radu, aby som jednotlivé perníčky od seba oddelila pásikmi alobalu (aby sa pri nakysnutí na seba nenalepili). Ja som však roládky nedočkavo sledovala (cez zavretú trúbu!!!) a tak som alobal vynechala.

Dobrú chuť a Vianoce plné vôní a radosti praje 

Klobásková víla





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára