Nie som žiadnym nadšencom perníkov a tak mi
nevadí, pokiaľ táto maškrta na vianočnom stole netróni. Ibaže tento perníček v tvare
rolády, plnený slivkovým lekvárom, orechmi a sušeným ovocím – to je už iná
bašta! Preto som sa aj tento rok rozhodla, že vianočná atmosféra bude u nás
doma zahájená rozliehajúcou sa vôňou tohto chutného medovníčku.
Cestíčko:
• 5 vajíčok
• 100 g masla
• 4 pl medu
• 200 g práškového cukru
• 600 g hladkej múky
• 1 čl sódy bikarbóny
• 1 ½ čl
mletých klinčekov
• 1 ½ čl škorice
Plnka:
• 500 g slivkového lekváru
• 250 g nadrobno pokrájaných orechov
• 200 g
hrozienok (alebo iného sušeného ovocia ako brusnice, datle...)
Čas prípravy: 30 min + 3 h v chlade + 40 min plnenie + 45 min
pečenie
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: 3 roládky dĺžky plechu
Vajíčka zmiešame s roztopeným maslom, pridáme
med a metličkou rozšľaháme do konzistentnej hmoty. Pridáme práškový cukor
a znova dobre premiešame. Do múky šupneme sódu bikarbónu a múku postupne
pridávame k zmesi a premiešavame. V mažiariku (pre českých
kamošov: hmoždíř) si namelieme klinčeky. Vôbec nevadí, ak sa niektoré nepremelú
úplne na prach. Aj malé kúsočky v koláči nie sú tak aromatické – ich chuť
sa po upečení rozprestrie v celom množstve. Namiesto mažiarika však môžete
využiť aj mixér. Do cesta pridáme škoricu a klinčeky a rukou prehnetieme,
kým nie je z cestíčka konzistentná hmota. Popri hnetení ešte pridávame
múku, aby sa cesto nelepilo na prsty a aby sa po vytiahnutí z chladničky
dalo dobre vaľkať. Ja som pridala ešte asi tak 150 g múky. Cestíčko šmaríme do
chladničky, nech si trošku oddýchne a my si nalejeme vianočný punč, nech
máme tú správnu vianočnú atmošku!
Keď si cesto dostatočne dlho pospinkalo v chladničke,
rozdelíme ho na 3 približne rovnaké časti. Pred vaľkaním akéhokoľvek cesta si
vždy vytvorím súmerný bochníček, aby sa
pri vaľkaní hmota rozprestierala do všetkých strán rovnako :) Cestíčko
vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na veľkosť plechu. Potrieme lekvárom, posypeme
hrozienkami a orechmi a zrolujeme. Nebojte sa však natierať a plniť
až takmer ku krajom! Ja si vždy nechávam tak 1 cm odstup a na tom boku,
ktorým budem roládu zakončovať už iba natriem lekvár. Orechy a hrozienka sypem
tak 3 cm od ukončovacieho kraju. Kraje pekne zložíme a jemne pritlačíme.
Hotové roládky položíme na papier na pečenie,
popicháme vidličkou a potrieme vajíčkom. Pečieme na 180 °C 45 – 50 min. Moja mamina mi pred pečením dala radu, aby som
jednotlivé perníčky od seba oddelila pásikmi alobalu (aby sa pri nakysnutí na
seba nenalepili). Ja som však roládky nedočkavo sledovala (cez zavretú
trúbu!!!) a tak som alobal vynechala.
Dobrú chuť a Vianoce plné vôní a radosti praje
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára