Tento koláč sa u
nás doma nikdy nerobil. Celkovo sa u nás nikdy nerobili posýpky. Keď som mala
asi 10, jedla som u kamoškinej babičky koláč s posýpkou a skoro som sa
zbláznila. Strašne mi chutilo, aká je chrumkavučká a dobručká a tak, keď už som
veľká a viem, ako sa posýpka robí, vždy v lete, keď sú slivky (v akcii
:D) spravím túto kysnutú dobrotku.
Kysnuté cesto:
250 ml mlieka
1 kocka droždia
(alebo 1 sáčok sušeného)
100 g kryštálového
cukru
500 g polohrubej
múky
Štipka soli
1 vajíčko
100 g zmäknutého masla
½ čl škorice
1 kg sliviek
Škoricový cukor (alebo
domáci: na 1 čl škorice 5 čl cukru)
Posýpka:
50 g masla
100 g kryštálový
cukor
100 g polohrubá
múka
Čas prípravy: 1
h 40 min
Náročnosť:
Začiatočník
Orientačná cena: 100
Kč
Droždie nadrobíme
do mierne zohriateho (vlažného) mliečka, vmiešame 2 lyžice hladkej (ak nemáme,
tak polohrubej) múky a pridáme 1 čl cukru. Kvások necháme napučať, čo môže
trvať tak 30 min.
Medzitým si
nachystáme zbytok ingrediencií na cestíčko. Najlepšie je, keď múku preosejeme
do väčšej misy, stačí na to použiť sito s väčšími očkami, ale priznám sa,
že niekedy preosievanie vynechávam. V múke rukami vytvoríme menšiu
jamku a cukor so štipkou soli
posypeme dookola misy. Do jamky v múke pridáme vajíčko a dookola poukladáme
kúsky zmäknutého masla (prípadne, keď je veľmi zmäknuté, šmaríme ho dookola
misy). K takémuto peknému cestíčku pridáme kvások a ½ čl škorice a všetky
ingrediencie rukami dôkladne premiešame, až dokým sa v ceste nezačnú
tvoriť bublinky (prasklinky, či trhance na cestíčku). Cesto vytvarované do
bochníčka posypeme troškou múky a prikryjeme utierkou. Takto necháme
cestíčko odpočívať, až dokým sa jeho objem nezdvojnásobí (cca 30 – 40 min). Nič
sa však nedeje, ak ho necháte dlhšie :)
Zatiaľ, čo cesto
kysne, slivky prekrojíme na polovičky a odkôstkujeme ich.
Vyvaľkané cesto
položíme na vymastený a vymúčený plech, prípadne na papier na pečenie. A slivky
ukladáme tesne vedľa seba jednu vedľa druhej.
Predhrejeme trúbu
na 180 °C.
Z 1 čl
škorice a 5 čl cukru si pripravíme škoricový cukor (ja mám takto
nachystané väčšie množstvo, tak možno ho bude treba trošku menej) a do každú
slivku pocukrujeme. Každý ako má rád :)
Roztopené maslo
zmiešame s cukrom a múkou a touto hmotou posypeme koláčik.
Koláč pečieme na 180 °C 35 min.
Tip:
Pred vaľkaním si z cestíčka
vytvarujte pravidelný obdĺžnikový bochník, aby sa cesto pri vaľkaní rovnomerne
zväčšovalo do všetkých strán.
Pri prenášaní
cesta na plech použite valček, na ktorý ho jednoducho naviňte a cesto tak ľahko
rozprestriete po celej dĺžke plechu bez toho, aby sa vám pretrhlo.
Dobrú chuť praje Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára