sobota 1. augusta 2015

Kysnutý slivkový koláč s posýpkou

Tento koláč sa u nás doma nikdy nerobil. Celkovo sa u nás nikdy nerobili posýpky. Keď som mala asi 10, jedla som u kamoškinej babičky koláč s posýpkou a skoro som sa zbláznila. Strašne mi chutilo, aká je chrumkavučká a dobručká a tak, keď už som veľká a viem, ako sa posýpka robí, vždy v lete, keď sú slivky (v akcii :D) spravím túto kysnutú dobrotku.


Kysnuté cesto:
250 ml mlieka
1 kocka droždia (alebo 1 sáčok sušeného)
100 g kryštálového cukru
500 g polohrubej múky
Štipka soli
1 vajíčko
100 g zmäknutého masla
½ čl škorice

1 kg sliviek
Škoricový cukor (alebo domáci: na 1 čl škorice 5 čl cukru)

Posýpka:
50 g masla
100 g kryštálový cukor
100 g polohrubá múka

Čas prípravy: 1 h 40 min
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 100 Kč

Droždie nadrobíme do mierne zohriateho (vlažného) mliečka, vmiešame 2 lyžice hladkej (ak nemáme, tak polohrubej) múky a pridáme 1 čl cukru. Kvások necháme napučať, čo môže trvať tak 30 min.
Medzitým si nachystáme zbytok ingrediencií na cestíčko. Najlepšie je, keď múku preosejeme do väčšej misy, stačí na to použiť sito s väčšími očkami, ale priznám sa, že niekedy preosievanie vynechávam. V múke rukami vytvoríme menšiu jamku  a cukor so štipkou soli posypeme dookola misy. Do jamky v múke pridáme vajíčko a dookola poukladáme kúsky zmäknutého masla (prípadne, keď je veľmi zmäknuté, šmaríme ho dookola misy). K takémuto peknému cestíčku pridáme kvások a ½ čl škorice a všetky ingrediencie rukami dôkladne premiešame, až dokým sa v ceste nezačnú tvoriť bublinky (prasklinky, či trhance na cestíčku). Cesto vytvarované do bochníčka posypeme troškou múky a prikryjeme utierkou. Takto necháme cestíčko odpočívať, až dokým sa jeho objem nezdvojnásobí (cca 30 – 40 min). Nič sa však nedeje, ak ho necháte dlhšie :)
Zatiaľ, čo cesto kysne, slivky prekrojíme na polovičky a odkôstkujeme ich.
Vyvaľkané cesto položíme na vymastený a vymúčený plech, prípadne na papier na pečenie. A slivky ukladáme tesne vedľa seba jednu vedľa druhej.
Predhrejeme trúbu na 180 °C.
Z 1 čl škorice a 5 čl cukru si pripravíme škoricový cukor (ja mám takto nachystané väčšie množstvo, tak možno ho bude treba trošku menej) a do každú slivku pocukrujeme. Každý ako má rád :)
Roztopené maslo zmiešame s cukrom a múkou a touto hmotou posypeme koláčik.
Koláč pečieme na 180 °C 35 min.


Tip:
Pred vaľkaním si z cestíčka vytvarujte pravidelný obdĺžnikový bochník, aby sa cesto pri vaľkaní rovnomerne zväčšovalo do všetkých strán.

Pri prenášaní cesta na plech použite valček, na ktorý ho jednoducho naviňte a cesto tak ľahko rozprestriete po celej dĺžke plechu bez toho, aby sa vám pretrhlo.

Dobrú chuť praje  Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára