pondelok 21. decembra 2015

Punč

Čo by to boli Vianoce bez kvapky dobrej nálady v podobe voňavého punču! Ja som minulý rok zaexperimentovala a rodinka sa už teraz teší na ďalšie štrngačky :)

  •  1 l červeného vínka
  •  0,5 l čierneho čaju
  •  2 ks škorice
  •  10 klinčekov
  •  med (prípadne trstinový cukor)
  •  3 dcl rumu
  •  2 pomaranče
  •  1 citrón

Čas prípravy: 1 h
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: z 1 litra vínka 2 litre punču

Keďže nikdy nezostaneme pri jednom litri vína, varím vo veľkom hrnci :) Do hrnca nalejeme potrebné množstvo vody na čaj, pridáme celú škoricu a klinčeky, privedieme k varu. Následne vložíme vrecúška s čiernym čajom. Čaj s korením necháme pri miernej teplote za občasného miešania variť tak 10 – 15 minút, aby sa nám spojili chute a kuchyňu zaplavila vianočná vôňa.

Potom pridáme vínko a chvíľku povaríme tak, aby teplota bola tesne pod bodom varu – teda, aby sme si nevyvarili alkohol. Po tom, ako sa vínko chvíľku povarí zahrievanie vypneme, alebo znížime na minimum, len aby sa nám punč ohrieval. Pridáme rum a med a punčík dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme šťavu z pomarančov a citróna. Množstvo medu neuvádzam. Vyváženie sladkosti a kyslosti nechám na vašich chuťových bunkách. Preto sa nebojte ochutnávať a sladiť veľkou lyžicou :) 

Punčík na záver scedíme a prelejeme do fľašiek, ktoré skladujeme v chlade. Ja však verím, že sa tam dlho nezdržia ;)

Dobrú chuť a veselé punčom prevoňané Vianoce praje 

 Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára