Čo by to boli Vianoce bez kvapky dobrej nálady v podobe
voňavého punču! Ja som minulý rok zaexperimentovala a rodinka sa už teraz
teší na ďalšie štrngačky :)
• 1 l červeného vínka
• 0,5 l čierneho čaju
• 2 ks škorice
• 10 klinčekov
• med (prípadne trstinový cukor)
• 3 dcl rumu
• 2 pomaranče
• 1 citrón
Čas prípravy: 1 h
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: z 1 litra vínka 2 litre punču
Keďže nikdy nezostaneme pri jednom litri vína,
varím vo veľkom hrnci :) Do hrnca nalejeme potrebné množstvo vody na čaj, pridáme
celú škoricu a klinčeky, privedieme k varu. Následne vložíme vrecúška
s čiernym čajom. Čaj s korením necháme pri miernej teplote za občasného
miešania variť tak 10 – 15 minút, aby sa nám spojili chute a kuchyňu zaplavila
vianočná vôňa.
Potom pridáme vínko a chvíľku povaríme tak,
aby teplota bola tesne pod bodom varu – teda, aby sme si nevyvarili alkohol. Po
tom, ako sa vínko chvíľku povarí zahrievanie vypneme, alebo znížime na minimum,
len aby sa nám punč ohrieval. Pridáme rum a med a punčík dôkladne
premiešame. Nakoniec pridáme šťavu z pomarančov a citróna. Množstvo medu
neuvádzam. Vyváženie sladkosti a kyslosti nechám na vašich chuťových bunkách.
Preto sa nebojte ochutnávať a sladiť veľkou lyžicou :)
Punčík na záver scedíme a prelejeme do fľašiek, ktoré skladujeme v chlade. Ja však verím, že sa tam dlho nezdržia ;)
Punčík na záver scedíme a prelejeme do fľašiek, ktoré skladujeme v chlade. Ja však verím, že sa tam dlho nezdržia ;)
Dobrú chuť a veselé punčom prevoňané Vianoce praje
Klobásková
víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára