utorok 15. septembra 2015

Úžasná pečeňová paštéka

Nos veľmi pečienky neľúbi a tak ma dosť zarazilo, keď básnil o úžasnej játrovke, ktorú ochutnal u našich kamarátov. Samozrejme, že niečo také som musela hneď skúsiť, takže som kamošku poprosila o recept a veruže sme si pochutnali :)

  •  500 g kuracích pečienok
  •  1 veľká cibuľka (alebo 2 menšie)
  •  4 - 5 strúčikov cesnaku
  •  Tymián (najlepšie čerstvý)
  •  Čierne mleté korenie
  •  Soľ
  •  150 g masla
  •  1 šľahačková smotana
  •  Brusnice (alebo kyselkavý lekvár)

Čas prípravy: 45 min
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 100 Kč
Potrebujeme: mixér

Cibuľku osmahneme, a keď začína meniť farbu pridáme cesnak a pečienky nakrájané na kúsky. Pečienky pred tepelnou úpravou poriadne vyumývame a vyrežeme z nich nepeknosti. Pridáme tymián, najlepšie čerstvý, ale keďže my sme mali sušený, dala som ho tam trošku viac, aby vynikla chuť (asi tak 2 ½ čl). Osolíme a pridáme čerstvo namleté čierne korenie. Keďže sa zmes ešte zjemní smotankou a maslom korenia aj soli môžeme pokojne pridať trošku viac.

Hotové pečienky vymixueme s maslom a s ¾ tégliku šľahačkovej smotanky. Pre začiatok môžete skúsiť dať len ½ kelímku šľahačky, ak sa vám bude paštéka zdať stále dosť hustá, trošku smotanky prilejte. Následne do paštéky strčíme prst a oblížeme sa až za ušami :) Ak je to potrebné dochutíme. Hotovú paštéku necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke.

Podávame s brusnicami, alebo kyselkavým lekvárom (pre českých kamošov len pripomínam, že lekvár je marmoška). U nás sa osvedčil môj domáci lekvár z čiernych ríbezlí, ale veľmi chutné sú aj ribezľové, či malinové Lídl džemy.

Dobrú chuť a pekné rána strávené nad touto dobrotkou praje

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára