Nos veľmi pečienky neľúbi
a tak ma dosť zarazilo, keď básnil o úžasnej játrovke, ktorú ochutnal u našich
kamarátov. Samozrejme, že niečo také som musela hneď skúsiť, takže som kamošku poprosila
o recept a veruže sme si pochutnali :)
• 500
g kuracích pečienok
• 1
veľká cibuľka (alebo 2 menšie)
• 4 - 5
strúčikov cesnaku
• Tymián
(najlepšie čerstvý)
• Čierne
mleté korenie
• Soľ
• 150
g masla
• 1 šľahačková
smotana
• Brusnice
(alebo kyselkavý lekvár)
Čas prípravy: 45 min
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 100 Kč
Potrebujeme: mixér
Cibuľku osmahneme, a keď
začína meniť farbu pridáme cesnak a pečienky nakrájané na kúsky. Pečienky pred
tepelnou úpravou poriadne vyumývame a vyrežeme z nich nepeknosti. Pridáme
tymián, najlepšie čerstvý, ale keďže my sme mali sušený, dala som ho tam trošku
viac, aby vynikla chuť (asi tak 2 ½ čl). Osolíme a pridáme čerstvo namleté
čierne korenie. Keďže sa zmes ešte zjemní smotankou a maslom korenia aj
soli môžeme pokojne pridať trošku viac.
Hotové pečienky vymixueme
s maslom a s ¾ tégliku šľahačkovej smotanky. Pre začiatok môžete
skúsiť dať len ½ kelímku šľahačky, ak sa vám bude paštéka zdať stále dosť hustá,
trošku smotanky prilejte. Následne do paštéky strčíme prst a oblížeme sa
až za ušami :) Ak je to potrebné dochutíme. Hotovú paštéku necháme vychladnúť a stuhnúť
v chladničke.
Podávame s brusnicami,
alebo kyselkavým lekvárom (pre českých kamošov len pripomínam, že lekvár je
marmoška). U nás sa osvedčil môj domáci lekvár z čiernych ríbezlí,
ale veľmi chutné sú aj ribezľové, či malinové Lídl džemy.
Dobrú chuť a pekné rána
strávené nad touto dobrotkou praje
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára