Raz, asi keď som mala 8,
robil ocino také žlté mäsko na prúžky s hranolkami. Bašta to bola tak
dobrá, že sa mi ten deň vryl do pamäti a aj 10 rokov po tom som po ocinovi
chcela, aby to znova navaril. Ale pretože som už veľká a viem si navariť
aj sama, táto dobrotka sa stala takou tou mojou istotou, keď chcem oslniť
niečím dobrým. Preto na túto baštu nedám dopustiť a vždy sa na ňu doma
veľmi tešíme :) Príprava je síce náročnejšia na čas, ale pokiaľ máte nejaký
krájač, malo by to byť trošku lepšie.
• 500
g bravčovej panenky (môže byť aj sviečková)
• 2
nadrobno nakrájané cibuľky
• 3 pl
plnotučnej horčice
• 2
vajíčka
• ½ čl
mletého čierneho korenia
• 1 kg
zemiakov
• Olej
• Soľ
• (osmažená
cibuľka a anglická slaninka)
Čas prípravy: 3 h
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná
cena: 200 Kč
Počet porcií: 4 – 5
Mäsko nakrájame na asi 1
cm široké a 4 cm dlhé prúžky, zmiešame s nadrobno nakrájanou
cibuľkou, horčicou a vajíčkami, pridáme čierne korenie a soľ.
Mäsovú zmes necháme odstáť
a zatiaľ si nachystáme zemiačky na hranolky. Ja používam V krájač,
ktorý má nástavec na krájanie hranoliek, ale pokiaľ krájate ručne, nebojte sa
krájať čo najtenšie prúžky. Príprava hranoliek je časovo náročná a hrubšie
nakrájané zemiačky sa smažia podstatne dlhšie. Nakrájané zemiaky pokladáme na
čistú a suchú utierku a následne smažíme na strednej až mierne vyššej
teplote. Na smaženie používam zásadne sadlo, ale môžete použiť aj olej (asi 3
pl), dôležité je, aby sa v masti hranolky neutopili. Hranolčeky občas
premiešame, aby sa poobracali a smažíme do zlatistej farby. Hotové ich naberáme
pomocou dierkovanej naberačky, ktorá pomôže pretiecť prebytočnej mastnote
(fujky) a pokladáme do misky vystlanej servítkami. Pred podávaním ich osolíme.
Keďže príprava
a osmaženie hranoliek trvá pomerne dlho, varenie mäska si vždy nechávam až
na záverečných 15 minút – teda k smaženiu posledných hranoliek. Na panvici
necháme rozohriať maslo, alebo kvalitný kokosový, či olivový olej
a pridáme mäsovú zmes. Mäsko smažíme naprudko, teda na mierne vyššom
stupni asi 5 minút. Zmes stále premiešavame a keď máme pocit, že je mäsko
hotové, ochutnáme a v prípade potreby ešte doladíme soľou, či
korením.
Ako príloha sa môže použiť
osmažená cibuľka, či plátky smaženej anglickej slaninky.
Tip:
Pri príprave hranoliek je
dobré nezaplniť panvicu úplne. Hranolky sa potom na seba lepia a nie sú
tak estetické, preto je lepšie smažiť ich po menších množstvách (asi 2 hrste).
Tak dúfam, že vás táto
pochúťka osloví rovnako ako mňa
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára