pondelok 14. septembra 2015

Rustikálna špecialita

Raz, asi keď som mala 8, robil ocino také žlté mäsko na prúžky s hranolkami. Bašta to bola tak dobrá, že sa mi ten deň vryl do pamäti a aj 10 rokov po tom som po ocinovi chcela, aby to znova navaril. Ale pretože som už veľká a viem si navariť aj sama, táto dobrotka sa stala takou tou mojou istotou, keď chcem oslniť niečím dobrým. Preto na túto baštu nedám dopustiť a vždy sa na ňu doma veľmi tešíme :) Príprava je síce náročnejšia na čas, ale pokiaľ máte nejaký krájač, malo by to byť trošku lepšie.
 
 
 •  500 g bravčovej panenky (môže byť aj sviečková)
  •  2 nadrobno nakrájané cibuľky
  •  3 pl plnotučnej horčice
  •  2 vajíčka
  •  ½ čl mletého čierneho korenia
  •  1 kg zemiakov
  •  Olej
  •  Soľ
  •  (osmažená cibuľka a anglická slaninka)
 
Čas prípravy: 3 h
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena: 200 Kč
Počet porcií: 4 – 5
 
Mäsko nakrájame na asi 1 cm široké a 4 cm dlhé prúžky, zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľkou, horčicou a vajíčkami, pridáme čierne korenie a soľ.
 
Mäsovú zmes necháme odstáť a zatiaľ si nachystáme zemiačky na hranolky. Ja používam V krájač, ktorý má nástavec na krájanie hranoliek, ale pokiaľ krájate ručne, nebojte sa krájať čo najtenšie prúžky. Príprava hranoliek je časovo náročná a hrubšie nakrájané zemiačky sa smažia podstatne dlhšie. Nakrájané zemiaky pokladáme na čistú a suchú utierku a následne smažíme na strednej až mierne vyššej teplote. Na smaženie používam zásadne sadlo, ale môžete použiť aj olej (asi 3 pl), dôležité je, aby sa v masti hranolky neutopili. Hranolčeky občas premiešame, aby sa poobracali a smažíme do zlatistej farby. Hotové ich naberáme pomocou dierkovanej naberačky, ktorá pomôže pretiecť prebytočnej mastnote (fujky) a pokladáme do misky vystlanej servítkami. Pred podávaním ich osolíme.
 
Keďže príprava a osmaženie hranoliek trvá pomerne dlho, varenie mäska si vždy nechávam až na záverečných 15 minút – teda k smaženiu posledných hranoliek. Na panvici necháme rozohriať maslo, alebo kvalitný kokosový, či olivový olej a pridáme mäsovú zmes. Mäsko smažíme naprudko, teda na mierne vyššom stupni asi 5 minút. Zmes stále premiešavame a keď máme pocit, že je mäsko hotové, ochutnáme a v prípade potreby ešte doladíme soľou, či korením.
 
Ako príloha sa môže použiť osmažená cibuľka, či plátky smaženej anglickej slaninky.
 
Tip:
Pri príprave hranoliek je dobré nezaplniť panvicu úplne. Hranolky sa potom na seba lepia a nie sú tak estetické, preto je lepšie smažiť ich po menších množstvách (asi 2 hrste).
 
Tak dúfam, že vás táto pochúťka osloví rovnako ako mňa


Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára