Recept som našla na blogu jednej anglicky píšucej
šikovnice a tak sa už celé leto neviem dočkať černíc. Už keď som ich
oberala a slniečko mi zohrievalo chrbát, bolo mi tak dobre! Celý čas som si
v puse vytvárala približnú chuť blížiacej sa dobrotky. A je to tu!!!
Oooooooch! Mňam! Uuuuuuhm! Ultimátnou kombináciou dvoch geniálnych zákuskov
zažijete orgazmus chutí. Ale keďže sa mi málilo vrchnej, krémovej vrstvy, už
najbližšie budem piecť z dvojnásobnej dávky, ktorú uvádzam aj tu :)
Černicová poleva:
170 g černíc
60 ml (55 g, ¼ šálky) cukru
60 ml (¼ šálky) vody
Brownie vrstva:
55 g (¾ šálky) kakaového prášku
320 g (1 ½ šálky) cukru
2 vajíčka
12 pl masla
70 g (½ šálky) hladkej múky
2 čl vanilkového extraktu
štipka soli
Čískejková vrstva:
500 g Mascarpone (Cream cheese, alebo Philadelphia)
150 ml gréckeho jogurtu
2 veľké vajíčka
110 g (½ šálky) cukru
2 štipky soli
(ingrediencie by mali byť izbovej teploty)
Čas prípravy: 45 min + 1h pečenie + min. 3 h tuhnutie
Náročnosť: Mierne pokročilý
Orientačná cena: 220 Kč
Počet porcií: 12
Potrebujeme: Plech 20 x 30 cm, mixér, ponorný šľahač
Černice si pred varením môžeme chvíľku pomixovať v mixéri,
tento krok však môžete kľudne vynechať. Vodou, v ktorej sa neskôr budú
variť vypláchneme mixérik, aby sme z neho dostali čo najviac černíc. Do
černíc s vodou pridáme cukor a varíme v malom hrnčeku na stredne
vysokej teplote 8-10 minút. Horúcu zmes potom pomocou lyžičky prelisujeme cez
sitko, aby sme sa zbavili bordelíku a získali iba tekutú zmes. Takto to môžeme
nechať odkvapkávať a chladnúť a zatiaľ si pripravíme brownie vrstvu.
Ja sa priznám, že po scedení černíc som všetok ten voňavý borčus, čo zostal na
sitku zdlávila :P
Predhrejeme trúbu na 160 °C a plech o veľkosti 20 x
30 cm vystelieme papierom na pečenie. Vo väčšej miske v mikrovlnke
rozpustíme maslo a vmiešame doň cukor, vajíčka, vanilkový extrakt. Do
zamiešanej hmoty preosejeme kakaový prášok a múku so soľou. Špachtličkou
poriadne premiešame. Cestíčko nalejeme na plech a rovnomerne pomocou špachtličky
rozostelieme až ku krajom.
Všetky ingrediencie na cheescake vrstvu zmiešame
v miske a pomocou šľahača s metličkou šľaháme na stredne vysokej
rýchlosti tak 2-3 minútky, pokiaľ sa nevytvorí konzistentný krém. Krém nalejeme
na brownie vrstvu a rovnomerne zarovnáme až ku krajíčkom. Krémovú vrstvu
pokropíme černicovou polevou a pomocou vidličky, špáradla, či hrotu nožíku
vytvárame krúživými pohybmi vírivý vzor (ktorý mne tak trošku nevydal).
Pečieme cca
1 h na 160 °C. Skúsime pichnúť špajdlu a keď ju vytiahneme aspoň ako tak suchú,
dobrotka je na svete. Ja u čískejkov vždy trasiem plechom a v 5 min
intervaloch sledujem, ako sa koláčiku natriasa bruško. Keď sa trasie už len
trošku, koláčik z trúby vytiahneme a necháme vychladnúť. Akonáhle má izbovú
teplotu, prikryjeme potravinárskou fóliou a šupneme ho do chladničky, aby cez
noc stuhol. Ale ak ste veľkí nedočkavci, mali by stačiť aj 3 hodinky.
Prajem Vám nebíčko v ústach a radosť z
pečenia
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára