Recept na tieto žemličky som našla u jednej
šikovnej varecháčky. Ja ich vždy robím k hambáčom, ale výborné sú aj k domácim
paštékam, džemíkom a vlastne k úplne všetkému dobrému. Ak ste teda podobne ako
ja manjaci do poctivej domácej prípravy, rozhodne túto dobrotku vyskúšajte.
3 pl teplého mlieka
200 ml teplej vody
2 čl sušeného droždia
2 ½ pl kryštálového cukru
1 ½ čl soli
1 vajíčko
3 šálky hladkej múky
1/3 šálky chlebovej múky
2 ½ pl mäkkého masielka
sezam, slnečnicové, dyňové semienka...
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 60 Kč
Počet porcií: 8
Po dôkladnom premiesení si cestíčko odložíme do vymastenej väčšej misy a prikryjeme vekom, alebo potravinárskou fóliou. Takto necháme cestíčko na teplom mieste odpočívať 2 hodinky (môžete ho samozrejme nechať aj dlhšie, cestíčko bude zatiaľ pekne rásť).
Keď cestíčko vykyslo, pomúčime si pracovnú dosku, utvoríme si z neho rovnomerný bochníček a ten ostrým nožom prerežeme na osminky. Plech vystelieme papierom na pečenie a z narezaných kúskov tvarujeme žemle. Na jeden plech uložíme s rozstupom maximálne 5 žemlí. Žemle prikryjeme čistou utierkou a necháme 2 - 3 hodinky odpočívať.
Ak by ste chceli bagetky, tak bochníček rozrežte na 5 - 6 kúskov a rukami šúľajte do tvaru roličky. Pomocou prstov váľame cesto, pričom vždy položíme ruky vedľa seba a mierne ťahavými krúživými pohybmi (ako keby sme váľali valčekom a zároveň jemne naťahovali do dĺžky) si vytvoríme dostatočne dlhé bagetky.
Keď sú žemličky napučané, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, dyňovými , či slnečnicovými semienkami. Pečieme na 200 °C 10 - 12 minút. Žemličky sú hotové, keď sú zlatistej farby. Takto pripravené žemle necháme pod utierkou odpočívať. Žemličky vydržia úplne chutnučké, ako čerstvé 2 dni, ale dajú sa papať 4-5 dní.
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára