Nedávno som na večeru skúsila upiecť minipizze. Vymyslela
som si k nim takú Klobáskinu variantu pesta, šupla na ne mozzarellu a rajčiny
a výsledok bol veľmi chutný. Páči sa mi, že sú malinké a tak sa
úžasne hodia aj na snack s návštevou, či akýkoľvek denný chod. Keďže boli
dobré, mala som ich aj na večeru, aj na raňajky a keby zostalo, kľudne si ich
dám aj ako obed!
1 droždie
Cca 600 g hladkej múky
2 pl olivového oleja
1 čl soli
Trochu vody
Pesto nepesto:
Hrsť lístkov bazalky
Asi 3 čl kvalitného olivového oleja
Strúčik cesnaku
4 vlašské orechy
1 šľahačková smotanka
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie
4 balíky mozzarelly (po 125 g)
3 veľké rajčiny
(Čierne olivy)
Čas prípravy: 1 h
+ 20 min pečenie
Náročnosť: Mierne pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: 16
Droždie nadrobíme na kúsky, zalejeme troškou vody,
pridáme olivový olej a zmiešame s múkou so soľou. Dolievame vlažnú
vodu a premiešavame, dokým sa cesto neprestane lepiť na steny nádoby.
Pokiaľ ste dali veľa vody, jednoducho prisypte múku :) Takto pripravené
cestíčko necháme 30 – 40 min odpočívať v teple, prikryté utierkou, kým
nenarastie a neosamostatní sa.
Na vymúčenej pracovnej ploche si cestíčko rozdelíme
na 4 kúsky, z ktorých vytvarujeme bambuľky a tie potom nožom
rozrežeme na 4 časti. Takže budeme mať 16 kúskov, ktoré vyvaľkáme na čo
najtenšie a prstíkmi do výšky vytvarujeme okraje, aby nám z cesta
nestiekla smotanka. Ja som bola samozrejme hladná a neurobila som tak. Mini
pizze ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (mne vyšlo na jeden plech
6 kúskov) a polievkovou lyžicou pridáme smotanku, na ňu čierne korenie a
soľ, na plátky nakrájané rajčinky, na plátky nakrájanú mozzarellu.
Asi za hrsť umytých lístkov z bazalky nasekáme na
čo najdrobnejšie a v poldecáku zmiešame s olivovým olejom a prelisovaným
cesnakom. Vlašské orechy dáme do sáčku a kladivkom rozdrvíme na čo najmenšie
kúsky, ktoré do bazalkového pesta zamiešame. Kúsky mozzarelli potrieme troškou
pesta, ktorým môžeme potrieť aj na okraje. A kto je olivový, úžasne sa sem
hodia čierne olivy :) Piečieme na 220 °C
od 12-20 min.
Buon apettito praje
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára