pondelok 17. augusta 2015

Špenátovo-ricottová rolka

Ako nadšenec talianskej kuchyne furt skúšam nové recepty. Tentokrát ma oslovilo pečivo s lahodnou plnkou z ricotty a špenátu. Rolky sú ľahučké a tak sa úžasne hodia na raňajky, či večeru. A ricotta, tá krásne zjemní chuť tohto pokrmu. Robila som ich prvýkrát, takže nie sú ideálne, ale boli veľmi fajn (aj keď Nos z nich nadšený nebol), najbližšie ale skúsim trošku viac plnky a ak to nepreženiem, recept trošku pomením, aby boli tip top :)


500 g lístkového cesta 
210 g špenátu  
160 g ricotty    
5 pl strúhaného parmezánu 
1 vajíčko
3 veľké jarné cibuľky (alebo 1 ½ nejarnej)
2 pl olivového oleja
1 strúčik cesnaku
Soľ
Čierne korenie
(anglická slaninka)

Čas prípravy: 40 min + 25 min pečenie
Náročnosť: Mierne pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: 6

Nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom osmažíme do zlatista na olivovom oleji. Pridáme špenát, soľ a čierne korenie a varíme cca 10 min. Pridáme ricottu a parmezán a dôkladne premiešame, ja som ešte chvíľku varila, aby sa mi potom nepremočilo cestíčko. Na vymúčenej pracovnej doske si rozdelíme lístkové cesto na 6 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme bambulku. Cesto vyvaľkáme na oválny tvar a stred namažeme špenátovou zmesou. Nos ale pri jedení furt tak nejak krčil nosom a nakoniec z neho vypadlo, že by rád kúsok mäska, takže kto je tiež mäskový, môže na cestíčko položiť plátok peknej anglickej (čo je z našich končín tak najbližšie talianskej pancette) a až na slaninku šmariť plnku.
Okraje cestíčka pozdĺžne narežeme (ako keby sme vyrezávali písmenko V, uprostred ktorého je plnka). Kto chce, môže medzi každým pásikom kúsok cesta vyrezať, aby po upečení z rolky vykúkala náplň a ešte viac nás vábila na jej spapanie. Pásiky, ktoré sme si na krajoch narezali prekladáme jeden z jednej, druhý z druhej strany tak, aby sme plnku prikryli. Nemusíte sa báť trošku utiahnuť a zatlačiť prstami ku spodnej strane cesta. Rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme dozlatista na 200 °C asi 20 – 25 min. Podávame teplé, alebo aj studené :P

Tip:
Z uvedeného receptu a množstiev môžete urobiť aj slané slimáčky. Rozvaľkajte lístkové cesto a po celej jeho ploche roztrite plnku. Zrolujte a nakrájajte na 1 cm široké slimáčky, ktoré potrite vajíčkom. Ale čas pečenia si strážte, keďže som ich neskúšala a len mi to prišlo ako dobrý nápad, neviem presnú dobu pečenia...ale od tých 10 min by som vždy hodila očkom do trúby :) keď budú pekne zlatisté, majú dosť.

Dobrú chuť praje

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára