Ako nadšenec talianskej kuchyne furt skúšam nové recepty.
Tentokrát ma oslovilo pečivo s lahodnou plnkou z ricotty
a špenátu. Rolky sú ľahučké a tak sa úžasne hodia na raňajky, či
večeru. A ricotta, tá krásne zjemní chuť tohto pokrmu. Robila som ich prvýkrát,
takže nie sú ideálne, ale boli veľmi fajn (aj keď Nos z nich nadšený
nebol), najbližšie ale skúsim trošku viac plnky a ak to nepreženiem,
recept trošku pomením, aby boli tip top :)
500 g lístkového cesta
210 g špenátu
160 g ricotty
5 pl strúhaného parmezánu
1 vajíčko
3 veľké jarné cibuľky (alebo 1 ½ nejarnej)
2 pl olivového oleja
1 strúčik cesnaku
Soľ
Čierne korenie
(anglická slaninka)
Čas prípravy: 40 min + 25 min pečenie
Náročnosť: Mierne pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: 6
Nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom osmažíme do
zlatista na olivovom oleji. Pridáme špenát, soľ a čierne korenie a varíme
cca 10 min. Pridáme ricottu a parmezán a dôkladne premiešame, ja som
ešte chvíľku varila, aby sa mi potom nepremočilo cestíčko. Na vymúčenej
pracovnej doske si rozdelíme lístkové cesto na 6 rovnakých kúskov,
z ktorých vytvarujeme bambulku. Cesto vyvaľkáme na oválny tvar
a stred namažeme špenátovou zmesou. Nos ale pri jedení furt tak nejak
krčil nosom a nakoniec z neho vypadlo, že by rád kúsok mäska, takže
kto je tiež mäskový, môže na cestíčko položiť plátok peknej anglickej (čo je
z našich končín tak najbližšie talianskej pancette) a až na slaninku
šmariť plnku.
Okraje cestíčka pozdĺžne narežeme (ako keby sme vyrezávali
písmenko V, uprostred ktorého je plnka). Kto chce, môže medzi každým pásikom
kúsok cesta vyrezať, aby po upečení z rolky vykúkala náplň a ešte viac nás
vábila na jej spapanie. Pásiky, ktoré sme si na krajoch narezali prekladáme
jeden z jednej, druhý z druhej strany tak, aby sme plnku prikryli. Nemusíte
sa báť trošku utiahnuť a zatlačiť prstami ku spodnej strane cesta. Rolky
položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným
vajíčkom. Pečieme dozlatista na 200 °C
asi 20 – 25 min. Podávame teplé, alebo aj studené :P
Tip:
Z uvedeného receptu a množstiev môžete urobiť aj slané slimáčky. Rozvaľkajte lístkové cesto a po celej jeho ploche roztrite plnku. Zrolujte a nakrájajte na 1 cm široké slimáčky, ktoré potrite vajíčkom. Ale čas pečenia si strážte, keďže som ich neskúšala a len mi to prišlo ako dobrý nápad, neviem presnú dobu pečenia...ale od tých 10 min by som vždy hodila očkom do trúby :) keď budú pekne zlatisté, majú dosť.
Dobrú chuť praje
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára