streda 19. augusta 2015

Špagety ala Klobásková víla

Spravila som špagety. Dobré špagety. Fakt veľmi fasácky dobré špagety :P A našťastie som si hneď zapísala, ako som ich robila a môžeme ich robiť už vždy.


500 g špagiet
30 dkg anglickej slaninky
Trošku bieleho vínka (asi tak 100 ml)
2 čl kokosového oleja
1 veľkú cibuľku
5 strúčikov cesnaku
1 konzerva krájaných lúpaných rajčiniek
3 čl papriky nakladanej v soli (komerčne ako édes anna, či pálivý erós pišta)
Asi 6 cm kúsok pálivej kvalitnej salámky (čaba saláma, paprikáš, či pálivec)
Soľ
1 čl cukru
Čierne korenie
Muškátový oriešok
Eidam (45%)
Parmezán

Pesto nepesto:
1 hrsť lístkov bazalky
Asi 3 čl kvalitného olivového oleja
4 vlašské orechy

Čas prípravy: 30 min
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena:
Počet porcií: 5
Potrebujeme: Kopu lásky, hladné brušká a zopár talianov :D


Na suchej panvici si osmažíme na štvorčeky (asi 1 x 1 cm) nakrájanú anglickú slaninku, tak, aby bola trošku dochrumkava, ale nie spečená. Keď máme pocit, že je, pridáme trošku bieleho vínka a necháme na miernom ohni, kým sa všetko vínko nevyparí a nevytvorí sa hustá sirupovitá hmota. Na vedľajšej panvici (alebo na tej istej čo slaninku, len ju dáme bokom) osmahneme cibuľku na troške kokosového oleja (alebo kvalitného olivového) a keď začína sklovitieť pridáme cesnačik nakrájaný na plátky (plátky zvyknem ešte jemne posekať). Keď cibuľka začína meniť farbu, šupneme tam konzervu krájaných rajčín. Ja prázdnu konzervu ešte vždy vypláchnem vodou, ktorou zmes podlievam, aby sa pri varení malo čo vyparovať :)
A keďže maminka mi zavarila červenú papriku nakladanú v soli, ktorá sa dá v obchodoch kúpiť aj ako édes anna, pridala som 3 čl. Dobrú jemne pálivú salámku (čaba saláma, alebo pálivec, či niečo podobné) som nakrájame na drobné kocky a pridáme k rajčinovej zmesi. Kto má rád chilli, nech si ho určite pridá v tejto fáze varenia, kto nemá rád chilli, pridá iba čerstvo mleté čierne korenie. Posolíme a pocukríme a chvíľku necháme variť. Medzitým si urobíme pesto nepesto ala klobáska. Viem, že od origoš pesta to má síce ďaleko, ale ja som ho takto nedávno skúsila a veľmi nám chutilo, takže pokiaľ nemáte doma origoš, určite skúste.
Asi za hrsť umytých lístkov z bazalky nasekáme na čo najdrobnejšie a v poldecáku zmiešame s olivovým olejom. Vlašské orechy dáme do sáčku a kladivkom rozdrvíme na čo najmenšie kúsky, ktoré do bazalkového pesta zamiešame.
Uvaríme špagetky, ja varím zásadne al dente, lebo je to dobré :P Čo znamená, vytiahnuť ich tak 1 - 2 minutky pred koncom a hneď prepláchnuť studenou vodou. Ale čas pri varení moc nemeriam, vždy chutnám, takže musia byť také akurát a trošku tvrdšie, ako keď vám ich robí babka. Tie, čo sa budú hneď podávať zmiešame v tanieri s bazalkovým pestom a zbytok s olivovým olejom, aby sa do druhého dňa nepolepili. Toto množstvo pesta nám vyšlo tak na 3 porcie, ale zase, nešetrili sme!
Keď sa paradajková omáčka trošku povarila, nastrúhame trošku muškátového oriešku, zastavíme a zmiešame so slaninkou na víne.
Pestové špagetky zmiešame s omáčkou a hrsťou nadrobno nastrúhaného eidamu. Poriadne premiešame a na vrch nastrúhame parmezán (my ho strúhame nahrubo, aby sme čo najviac cítili chuť). Dúfam, že vám moje tutti špagety budú chutiť.

Ciao tutty spagetty

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára