Spravila som špagety. Dobré špagety. Fakt veľmi
fasácky dobré špagety :P A našťastie som si hneď zapísala, ako som ich robila
a môžeme ich robiť už vždy.
30 dkg anglickej slaninky
Trošku bieleho vínka (asi tak 100 ml)
2 čl kokosového oleja
1 veľkú cibuľku
5 strúčikov cesnaku
1 konzerva krájaných lúpaných rajčiniek
3 čl papriky nakladanej v soli (komerčne ako
édes anna, či pálivý erós pišta)
Asi 6 cm kúsok pálivej kvalitnej salámky (čaba
saláma, paprikáš, či pálivec)
Soľ
1 čl cukru
Čierne korenie
Muškátový oriešok
Eidam (45%)
Parmezán
Pesto nepesto:
1 hrsť lístkov bazalky
Asi 3 čl kvalitného olivového oleja
4 vlašské orechy
Čas prípravy: 30 min
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena:
Počet porcií: 5
Potrebujeme: Kopu lásky, hladné brušká a zopár
talianov :D
Na suchej panvici si osmažíme na štvorčeky (asi 1 x
1 cm) nakrájanú anglickú slaninku, tak, aby bola trošku dochrumkava, ale nie
spečená. Keď máme pocit, že je, pridáme trošku bieleho vínka a necháme na
miernom ohni, kým sa všetko vínko nevyparí a nevytvorí sa hustá sirupovitá
hmota. Na vedľajšej panvici (alebo na tej istej čo slaninku, len ju dáme bokom)
osmahneme cibuľku na troške kokosového oleja (alebo kvalitného olivového)
a keď začína sklovitieť pridáme cesnačik nakrájaný na plátky (plátky zvyknem
ešte jemne posekať). Keď cibuľka začína meniť farbu, šupneme tam konzervu
krájaných rajčín. Ja prázdnu konzervu ešte vždy vypláchnem vodou, ktorou zmes
podlievam, aby sa pri varení malo čo vyparovať :)
A keďže maminka mi zavarila červenú papriku
nakladanú v soli, ktorá sa dá v obchodoch kúpiť aj ako édes anna,
pridala som 3 čl. Dobrú jemne pálivú salámku (čaba saláma, alebo pálivec, či
niečo podobné) som nakrájame na drobné kocky a pridáme k rajčinovej zmesi.
Kto má rád chilli, nech si ho určite pridá v tejto fáze varenia, kto nemá
rád chilli, pridá iba čerstvo mleté čierne korenie. Posolíme a pocukríme
a chvíľku necháme variť. Medzitým si urobíme pesto nepesto ala klobáska.
Viem, že od origoš pesta to má síce ďaleko, ale ja som ho takto nedávno skúsila
a veľmi nám chutilo, takže pokiaľ nemáte doma origoš, určite skúste.
Asi za hrsť umytých lístkov z bazalky nasekáme
na čo najdrobnejšie a v poldecáku zmiešame s olivovým olejom.
Vlašské orechy dáme do sáčku a kladivkom rozdrvíme na čo najmenšie kúsky,
ktoré do bazalkového pesta zamiešame.
Uvaríme špagetky, ja varím zásadne al dente, lebo
je to dobré :P Čo znamená, vytiahnuť ich tak 1 - 2 minutky pred koncom
a hneď prepláchnuť studenou vodou. Ale čas pri varení moc nemeriam, vždy
chutnám, takže musia byť také akurát a trošku tvrdšie, ako keď vám ich
robí babka. Tie, čo sa budú hneď podávať zmiešame v tanieri
s bazalkovým pestom a zbytok s olivovým olejom, aby sa do
druhého dňa nepolepili. Toto množstvo pesta nám vyšlo tak na 3 porcie, ale
zase, nešetrili sme!
Keď sa paradajková omáčka trošku povarila,
nastrúhame trošku muškátového oriešku, zastavíme a zmiešame so slaninkou
na víne.
Pestové špagetky zmiešame s omáčkou
a hrsťou nadrobno nastrúhaného eidamu. Poriadne premiešame a na vrch
nastrúhame parmezán (my ho strúhame nahrubo, aby sme čo najviac cítili chuť).
Dúfam, že vám moje tutti špagety budú chutiť.
Ciao tutty spagetty
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára