piatok 14. augusta 2015

Nepravý cheesecake

Tento recept robíme u nás doma už zopár rokov a je takou mojou overenou klasikou, ktorou sa nedá nikdy nič pokaziť. Je rýchly, jednoduchý a výsledok je lahodný. Pokiaľ čakám návštevu, u ktorej si nie som istá obľúbenými a neobľúbenými chuťami, alebo ak nemám veľa času na prípravu, vždy volím túto cestu a zatiaľ zakaždým mala úspech :) Tortička nie je náročná ani na ingrediencie, preto ak ste milovníkom čískejkov, občas môžete uľaviť peňaženke a dopriať si tento chutný kúsok.


280 g maslových sušienok (najlepšie od CLUB-SEDITA/ Opavia Zlaté Club s maslovou príchuťou, ak nie sú, tak Bebe)
170 g masla
2 vajíčka
80 g kryštálový cukor
1 vanilkový cukor
500 g jemného tvarohu
200 g kyslej smotanky
Kúsok lásky

Čas prípravy: 30 min + 45 min pečenie + 3 h chladnutie
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 140 Kč
Potrebujeme: Elektrický šľahač, 20 cm formu na pečenie (môže byť aj 23 cm)

Dno formy na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a steny bohato potrieme maslom. Sušienky zmiešame s rozpusteným maslom a utlačíme na dno formy a asi do 2 cm výšky na boky. Necháme 30 min tuhnúť v chladničke a zatiaľ si rozšľaháme vajíčka s cukrom, ku ktorým primiešame ostatné suroviny. Tvarohovú zmes prešľaháme, kým sa nevytvorí konzistentná hmota a vylejeme do formy na pečenie vystlanej sušienkami.
Pečieme 45 min na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a na 2 h dáme na chlad. Potom môžeme ozdobiť ovocím (najlepšie sú kyselkavé ríbezle, čučoriedky, černice, či maliny) a zalejeme želatínou. Ja som tentokrát želatínu nedala, pretože som mala nejaké želatínové prekliatie a stalo sa to, čo by som v živote nepovedala – 2 pokusy po sebe mi nevyšli :D Skúšala som overenú domácu a potom overenú v prášku, ale želatínky sa rozhodli neposlúchať, a tak recept na domácu pridám, až keď bude overene overenejší a prestane trucovať a štvať ma tým, že si kvôli nej musím pripísať čiarku za neúspech v kuchyni :) Vám ale prajem, aby Vám tortička chutila a mali ste spokojné a plné brušká.


Tip:
Ak tortičku chcete takú ozajsky čískejkovú, tak sa nebojte pridať 1 čl vanilkového extraktu, kôru z ½ citróna a 1 čl citrónovej šťavy. Chuť sa tak zjemní a bude sa viac podobať tomu pravému.

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára