streda 12. augusta 2015

Čoko-kávový cheesecake

V poslednom čase som nie len Klobásková, ale aj čískejková. Cheesecake ma oslovil svojou jednoduchosťou a úžasnou jemnou chuťou a tak skúšam a vymýšľam a pečiem a papám, no proste mňam. Recept na túto neuveriteľne chutnú dobrotku som našla v nejakom americkom magazíne, kde na mňa tento potvor z fotky kukal a lákal ma. Hneď na druhý deň som ho upiekla, ale recept som samozrejme, ako inak, celý prekopala a upravila si tak, aby sa to páčilo mne :) Jeho chuť je ale famózna, vo vnútri je vlhký a vďaka našľahaným bielkam vláčny. No a spojenie čokolády s kávou, to vás proste dostane! Takže rozhodne neváhajte, nebudete ľutovať.


Korpus:
160 g čokoládových sušienok (použila som Bebe, ale môžete skúsiť oreo, či iné čoko sušienky)
¼ šálky (60 ml) cukru
80 g roztopeného masla
1-2 čl kakaového prášku

Krém:
250 g Mascarpone (môžete použiť aj cream cheese, či Philadelpiu; izbovej teploty)
2/3 šálky (150 ml) cukru
6 veľkých vajíčok
1 čl vanilkového extraktu

Čoko vrstva:
200 g roztopenej horkej čokolády

Kávová vrstva:
4 čl instantnej kávy (kto má rád viac kávovú chuť, môže dať 6 čl, ale viac by som už nedávala)
1 pl vody

Ozdoba:
2 obdĺžničky čokolády na hoblinky
Jahody

Čas prípravy: 25 min + 1 h 20 min pečenie
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena: 170 Kč
Potrebujeme: Elektrický šľahač, 23 cm formu na pečenie 


Predhrejeme trúbu na 150 °C a na dno trúby umiestnime hrniec s vodou. Vlhkosť pomôže zabrániť cheesecake-u popraskať.
Spodnú časť formy na pečenie vystelieme papierom na pečenie a kraje bohato pomažeme masielkom. Zmiešame pomleté sušienky, cukor a maslo a touto hmotou vystelieme formu na pečenie. Keďže som toho piekla viac, mala som voľnú už len 20 cm formu a krásne sa mi to tam vpratalo, takže žiadne strachy :) *
Mascarpone ušľaháme na stredných otáčkach  pomocou elektrického mixéru. Postupne pridávame cukor a stále prešľahávame. Jeden po druhom pridávame žĺtka, potom vanilku a všetko spolu dôkladne premiešame. Mixujeme, dokým sa nevytvorí konzistentná hmota.
V druhej mise si so štipkou soli ušľaháme bielka na sneh (asi 5 min). Bielka špachtličkou po troškách pridávame k syrovej zmesi. Zmes rovnomerne (od oka, ako vám to vydá, či nevydá) rozdelíme do 2 misiek.
Z jednej misky odlejeme trošku (asi ½ šálky) syrovej zmesi a vmiešame do nej roztopenú čokoládku. Takúto hustú čokoládovú hmotu primiešame späť do misy a jemnunko premiešavame, až dokým sa nevytvorí konzistentný čokokrém. Polejeme ním sušienky vo forme na pečenie.  Položíme bokom a už sa tešíme na tú úžasne lákavú dobrotku.
Na kávovú vrstvu si iba zmiešame instantnú kávu a vodu. Keď sa káva rozpustí, prilejeme ju k syrovej zmesi v druhej miske a metličkou jemne premiešavame. Veľmi opatrne nalejeme na čokokrém a vytvoríme tak kávovú vrstvu. Mne sa stala taká vecička, že pri nalievaní kávovej vrstvy na čoko vrstvu sa mi to trošku zmiešalo a zlialo do jedného. Ale nesmutnila som, lebo som vedela, že na chuti to neuberie. A veruže nie, tomuto famóznemu cheesecake-u sa nedá nič vyčítať. Takže, ak ste lenivci a zároveň vám nezáleží na tom, aby ste mali krásne od seba oddelené dve vrstvy, ktoré by malo byť v reze vidieť, kľudne čokoládu, aj kávu pridajte do celého množstva krému (bez toho aby ste si ho rozdeľovali) a uľahčíte si tak prácu a aj umývanie misiek.*
Formu na pečenie umiestnime do stredu trúby a pečieme na 150 °C asi 1 hodinu (záleží to od trúby, mne to trvalo 1 h a asi 20 min, ale od tej hodiny si to rozhodne sledujte). Krém nemá byť tak mokrý, ale ak ním zatrasieme, bruško sa mu stále musí trošku natriasať. Vytiahneme z trúby a necháme vychladnúť (ja som ho 15 min nechala chladnúť pri otvorených dvierkach a potom som ho vytiahla).
Pomocou škrabky vytvoríme čoko hoblinky, ktorými tortičku pred podávaním ozdobíme. Na ozdobu môžete použiť rôzne ovocie, čoko, či klobásky, je to jedno, len nech je to pekné a dobré :)

Tip:
Ak nemáte mixér, sušienky dajte do sáčku a rozomelte pomocou valkáčiku na cesto.

Ak už máte pripravený sušienkový základ, môžete si ho dať do chladničky a zatiaľ si pripraviť krém.

Ak sa vám na stranách a v strede krému budú tvoriť kopčeky môžete použiť lyžicu a pomocou zadnej strany lyžice krém vyhladiť.

Úžasný gastrozážitok vám praje

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára