V poslednom
čase som nie len Klobásková, ale aj čískejková. Cheesecake ma oslovil svojou
jednoduchosťou a úžasnou jemnou chuťou a tak skúšam a vymýšľam a pečiem
a papám, no proste mňam. Recept na túto neuveriteľne chutnú dobrotku som
našla v nejakom americkom magazíne, kde na mňa tento potvor z fotky kukal
a lákal ma. Hneď na druhý deň som ho upiekla, ale recept som samozrejme,
ako inak, celý prekopala a upravila si tak, aby sa to páčilo mne :) Jeho
chuť je ale famózna, vo vnútri je vlhký a vďaka našľahaným bielkam vláčny.
No a spojenie čokolády s kávou, to vás proste dostane! Takže rozhodne
neváhajte, nebudete ľutovať.
Korpus:
160 g
čokoládových sušienok (použila som Bebe, ale môžete skúsiť oreo, či iné čoko
sušienky)
¼ šálky (60
ml) cukru
80 g roztopeného
masla
1-2 čl
kakaového prášku
Krém:
250 g Mascarpone
(môžete použiť aj cream cheese, či Philadelpiu; izbovej teploty)
2/3 šálky
(150 ml) cukru
6 veľkých
vajíčok
1 čl
vanilkového extraktu
Čoko
vrstva:
200 g
roztopenej horkej čokolády
Kávová
vrstva:
4 čl instantnej
kávy (kto má rád viac kávovú chuť, môže dať 6 čl, ale viac by som už nedávala)
1 pl vody
Ozdoba:
2 obdĺžničky
čokolády na hoblinky
Jahody
Čas prípravy:
25 min + 1 h 20 min pečenie
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena:
170 Kč
Potrebujeme:
Elektrický šľahač, 23 cm formu na pečenie
Predhrejeme
trúbu na 150 °C a na dno trúby umiestnime hrniec s vodou. Vlhkosť
pomôže zabrániť cheesecake-u popraskať.
Spodnú časť
formy na pečenie vystelieme papierom na pečenie a kraje bohato pomažeme
masielkom. Zmiešame pomleté sušienky, cukor a maslo a touto hmotou
vystelieme formu na pečenie. Keďže som toho piekla viac, mala som voľnú už len
20 cm formu a krásne sa mi to tam vpratalo, takže žiadne strachy :) *
Mascarpone
ušľaháme na stredných otáčkach pomocou
elektrického mixéru. Postupne pridávame cukor a stále prešľahávame. Jeden
po druhom pridávame žĺtka, potom vanilku a všetko spolu dôkladne
premiešame. Mixujeme, dokým sa nevytvorí konzistentná hmota.
V druhej
mise si so štipkou soli ušľaháme bielka na sneh (asi 5 min). Bielka špachtličkou
po troškách pridávame k syrovej zmesi. Zmes rovnomerne (od oka, ako vám to
vydá, či nevydá) rozdelíme do 2 misiek.
Z jednej
misky odlejeme trošku (asi ½ šálky) syrovej zmesi a vmiešame do nej
roztopenú čokoládku. Takúto hustú čokoládovú hmotu primiešame späť do misy a jemnunko
premiešavame, až dokým sa nevytvorí konzistentný čokokrém. Polejeme ním
sušienky vo forme na pečenie. Položíme
bokom a už sa tešíme na tú úžasne lákavú dobrotku.
Na kávovú
vrstvu si iba zmiešame instantnú kávu a vodu. Keď sa káva rozpustí,
prilejeme ju k syrovej zmesi v druhej miske a metličkou jemne
premiešavame. Veľmi opatrne nalejeme na čokokrém a vytvoríme tak kávovú
vrstvu. Mne sa stala taká vecička, že pri nalievaní kávovej vrstvy na čoko
vrstvu sa mi to trošku zmiešalo a zlialo do jedného. Ale nesmutnila som,
lebo som vedela, že na chuti to neuberie. A veruže nie, tomuto famóznemu
cheesecake-u sa nedá nič vyčítať. Takže, ak ste lenivci a zároveň vám
nezáleží na tom, aby ste mali krásne od seba oddelené dve vrstvy, ktoré by malo
byť v reze vidieť, kľudne čokoládu, aj kávu pridajte do celého množstva
krému (bez toho aby ste si ho rozdeľovali) a uľahčíte si tak prácu a aj
umývanie misiek.*
Formu na
pečenie umiestnime do stredu trúby a pečieme na 150 °C asi 1 hodinu (záleží to od trúby,
mne to trvalo 1 h a asi 20 min, ale od tej hodiny si to rozhodne
sledujte). Krém nemá byť tak mokrý, ale ak ním zatrasieme, bruško sa mu stále
musí trošku natriasať. Vytiahneme z trúby a necháme vychladnúť (ja
som ho 15 min nechala chladnúť pri otvorených dvierkach a potom som ho
vytiahla).
Pomocou
škrabky vytvoríme čoko hoblinky, ktorými tortičku pred podávaním ozdobíme. Na
ozdobu môžete použiť rôzne ovocie, čoko, či klobásky, je to jedno, len nech je
to pekné a dobré :)
Tip:
Ak nemáte
mixér, sušienky dajte do sáčku a rozomelte pomocou valkáčiku na cesto.
Ak už máte
pripravený sušienkový základ, môžete si ho dať do chladničky a zatiaľ si
pripraviť krém.
Ak sa vám na
stranách a v strede krému budú tvoriť kopčeky môžete použiť lyžicu
a pomocou zadnej strany lyžice krém vyhladiť.
Úžasný
gastrozážitok vám praje
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára