Ak ste nadšenci
nadýchaných a nie hutných báboviek, tento recept vás rozhodne dostane.
Bábovka je ľahká a mäkučká aj dlho po upečení.
250 g
práškového cukru
1 vanilkový
cukor
Kvapka rumu
100 ml mlieka
250 g
polohrubej múky
1 prášok do
pečiva
100 ml masla
Čas prípravy: 20 min + 45 min pečenie
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: max. 100 Kč
Počet porcií: 12
Potrebujeme: Ručný šľahač, či robot a bábovkovú formu
Oddelíme
žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Vo väčšej mise
vyšľaháme žĺtka s cukrom do peničky, pridáme kvapku rumu a mliečko.
Dôkladne premiešame metličkou, alebo robotom. Do žĺtkovej zmesi po troškách
zamiešavame múku s kypriacim práškom a štipkou soli. Do zmesi pridáme
roztopené maslo a zmes dôkladne zamiešame. Do cesta špachtličkou alebo
metličkou pomaly po troškách zamiešavame ušľahaný sneh.
Bábovkovú
formu vymastíme maslom, alebo masťou a posypeme múkou, kokosom, alebo strúhankou.
Pečieme na 180 °C 40-45 min.
Tip:
Tento recept
je úžasne variabilný aj ja ho vždy skúšam novým spôsobom.
Pridaním 3 čl
kakaa do polovice cesta si môžeme vytvoriť dvojfarebnú bábovku (do formy najprv
nalejeme cesto jednej farby, potom druhej farby).
50 g múky si
môžeme nahradiť strúhaným kokosom, či mletými orechmi. Do cesta však môžete
pridať sušené ovocie, posekané oriešky, čokoládu, či kompót (ktorý pridajte až
do cesta vo forme – buď nalejte väčšiu polovicu cesta do formy, pridajte kompót
a zalejte zbytkom cesta, alebo do formy nalejte všetko cesto a na vrch
pridajte kúsky ovocia z kompótu).
Ak to máte
radi, do cesta môžete nastrúhať citrónovú či pomarančovú kôru. Môžete tiež
pridať 1 čl citrónovej šťavy, či rôznych extraktov. Je to len na vás a vašej
chuti.
Nezabúdajte
však pridať misu plnú lásky.
Klobásková
víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára