nedeľa 9. augusta 2015

Nadýchaná bábovka

Ak ste nadšenci nadýchaných a nie hutných báboviek, tento recept vás rozhodne dostane. Bábovka je ľahká a mäkučká aj dlho po upečení.


5 vajíčok
250 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
Kvapka rumu
100 ml mlieka
250 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
100 ml masla

Čas prípravy: 20 min + 45 min pečenie
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: max. 100 Kč
Počet porcií: 12
Potrebujeme: Ručný šľahač, či robot a bábovkovú formu

Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom do peničky, pridáme kvapku rumu a mliečko. Dôkladne premiešame metličkou, alebo robotom. Do žĺtkovej zmesi po troškách zamiešavame múku s kypriacim práškom a štipkou soli. Do zmesi pridáme roztopené maslo a zmes dôkladne zamiešame. Do cesta špachtličkou alebo metličkou pomaly po troškách zamiešavame ušľahaný sneh.
Bábovkovú formu vymastíme maslom, alebo masťou a posypeme múkou, kokosom, alebo strúhankou. Pečieme na 180 °C 40-45 min.

Tip:
Tento recept je úžasne variabilný aj ja ho vždy skúšam novým spôsobom.
Pridaním 3 čl kakaa do polovice cesta si môžeme vytvoriť dvojfarebnú bábovku (do formy najprv nalejeme cesto jednej farby, potom druhej farby).

50 g múky si môžeme nahradiť strúhaným kokosom, či mletými orechmi. Do cesta však môžete pridať sušené ovocie, posekané oriešky, čokoládu, či kompót (ktorý pridajte až do cesta vo forme – buď nalejte väčšiu polovicu cesta do formy, pridajte kompót a zalejte zbytkom cesta, alebo do formy nalejte všetko cesto a na vrch pridajte kúsky ovocia z kompótu).

Ak to máte radi, do cesta môžete nastrúhať citrónovú či pomarančovú kôru. Môžete tiež pridať 1 čl citrónovej šťavy, či rôznych extraktov. Je to len na vás a vašej chuti.

Nezabúdajte však pridať misu plnú lásky.

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára