pondelok 3. augusta 2015

Sangria

Keď sa povie sangria, vybavím si leto, ako sedím v bazéne a o plecia sa mi opiera slniečko. Spravte si aj vy chutný a trošku ostrejší alko drink a určite neoľutujete. Ovocie môžete použiť akékoľvek, avšak jablká a hrušky majú tendenciu nasorbovať všetok alkohol, takže kto chce, môže sa im vyhnúť.


Oproti origoš receptu na pravú sangriu som si upravila akurát množstvo rumu, ktoré bolo skutočne veľké. No aj napriek tomu mal môj drahý Nos chuť nariediť si ju. Sangria býva často riedená sýtenou sódou, či šťavou z ananásového kompótu, ktorým sa často nahradzuje čerstvé ovocie. Mne však sila tohto drinku vyhovuje, takže som ani jednu alternatívu neskúšala.

2 l suchého červeného vína
350 ml hnedého rumu (cca 1 ½ šálky)
1 l kvalitného 100 % pomarančového džúsu (alebo domáci z čerstvých pomarančov)
Cca ½ šálky cukru
1 citrón
1 limetka
2 pomaranče
Ananás
2 jabĺčka

Čas prípravy: 15 min + 2 h v chladničke
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 350 Kč
Počet porcií: Týmto množstvom som naplnila dve 5 litrové zaváraninové fľaše do cca ¾ celého objemu

Vychladený rum, víno a džús zmiešajte a za dôkladného premiešania pridajte cukor podľa chuti. Pri sladení však nezabúdajte, že do nápoja pôjde kopa ovocia, preto môžete cukriť len jemne a zbytok si nechať až na koniec, kedy bude všetko ovocie vnútri. Citrón, limetku a pomaranče môžete nakrájať na plátky. Ja krájam pomaranče, ananás a jablká na kúsky. Podľa originálneho receptu by sa ovocie malo pridávať napichané na špajdli až pred servírovaním. Robí sa to z dôvodu, aby sa zachovala jeho sladká chuť. Receptov a spôsobov prípravy je však mnoho a aj ja osobne preferujem, keď je ovocie nasiaknuté chuťou sangrie a všetky chute a šťavy sa spoja do lahodného drinku. Preto môžete byť vynaliezaví a určité množstvo pridať a nechať uležať a zbytok môžete podávať čerstvé, napichané na špajdliach. Sangria sa podáva čo najviac vychladnutá, najmenej 2 hodiny po jej príprave. Do pohára nezabudneme pridať špajdlu s ostrým hrotom na napichovanie a slamku, aby nám ovocie pri pití neliezlo do pusy.

Prajem príjemnú konzumáciu a kopu príležitostí na jej prípravu

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára