Môj najdrahší Nosík mal narodeninky. A že chce cheesecake. Tak som hľadala a hľadala, kým som nenašla ozajský recept na ozajský new yorkský cheesecake. Pridala som obrovskú hrsť lásky a druhý deň sme si všetci slastne mlsali na tejto úžasnej dobrotke :) V origoš recepte sa uvádza iba syr Philadelphia, ale keďže 125 g stojí tak cca 40 Kč, skombinovala som dve Philadelphie a 3 Mascarpone.
Korpus
85 g roztopeného masla (niečo málo na plech)
140 g sušienok (používam Bebe)
1 pl hnedého cukru
(korpus vyjde presne na dno formy, ak máte sušienky radi a chcete aj na kraje, nebála by som sa dať 2 balíky, ale presné množstvo napíšem, až keď budem piecť znova)
Plnka
900 g Philadelphia + Mascarpone
250 g hnedého cukru
3 pl hladkej múky
1 ½ čl vanilkového extraktu
jemne nastrúhaná kôra z 1 citróna (asi 2 lyžičky)
1 ½ čl citrónovej šťavy
3 vajíčka
1 žĺtok
200 ml kyslej smotanky
Smotanový toping
250 ml kyslej smotanky
1 pl hnedý cukor
2 čj citrónovej šťavy
Čas prípravy: 1h + 2h chladnutie + 8h v chladničke
Náročnosť: Začiatočníci sa nemusia báť :)
Orientačná cena: 300 – 350 Kč
Potrebujeme: Ponorný mixér + šľahač
Predhrejeme si trúbu na 160 °C teplovzdušná/180 °C elektrická/ 4 plynová. Dno 23 cm formy na pečenie prikryjeme papierom na pečenie. Roztopíme masielko (najlepšie na panvici, ale keď ste lenivci ako ja, ide to aj v mikrovlnke). Do roztopeného masla vmiešame na prach rozdrvené sušienky a cukor tak, aby sa zmes rovnomerne navlhčila.
Zmes zatlačíme na dno formy na pečenie a pečieme 10 min. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke, v trúbe.
Teplotu v trúbe zvýšime na 200 °C teplovzdušná /240 °C elektrická/ 9 plynová . A na mierne slabej rýchlosti v mixéri rozmixujeme mäkký syr, až dokým nie je krémový. Ja som mixovala ponorným tak cca 2 minutky, aby sa mi pekne zmiešali oba syríky, mňam! S mixérom zapnutým na nízkom stupni postupne pridávame cukor, múku a štipku soli.
Vymeníme nástavec za metličku a pokračujeme pridaním vanilkového extraktu, citrónovej kôry a šťavy. Keď máme hotovo, jeden po druhom pridávame vajíčka a žĺtok, oškrabkáme kraje z misky a ešte raz prešľaháme.
V druhej miske si vymiešame dohladka 200 ml kyslej smotanky. Smotanku pridáme k zmesi syrov a ešte poslednýkrát zamiešame metličkou. Celý čas si dávame pozor, aby sme zmes neprešľahali. Zmes má byť hladká, ľahká a vzdušná.
Aaaaa už to ide, o chvíľku sa bude kuchyňou rozliehať úžasná vôňa cheesecaku. Už len potrieme strany formy na pečenie roztopeným masielkom a prekryjeme papierom na pečenie. Nalejeme syrovú zmes a zarovnáme povrch - ak sú v nej nejaké hrudky, potopíme ich nožom, aby bol vrch tak hladký, ako to len ide. Čískejk šupneme do trúby a pečieme 10 minút. Po 10 min znížime teplotu na 90 °C teplovzdušná/110 °C elektrická/ 1/4 plynová a pečieme ešte 25 min. Ak chcete skúsiť, či je cheesecake hotový, jemne zatraste plechom - bruško by sa malo v strede trošku triasť. Rúru vypneme a ak chceme cheesecake vo vnútri vlhkejší a vláčnejší (chceme, lebo taký je najviac mňam), otvoríme dvere trúby. Ak ho chceme suchší, dvere necháme zavreté. Koláčik necháme chladnúť v trúbe tak 2 hodinky. Počas chladnutia môžu na vrchu vzniknúť mierne trhlinky, ale to nikomu nevadí :)
Keď si koláčik chvíľu postál, zostáva nám skombinovať 250 ml kyslej smotanky s cukrom a citrónovou šťavou. Rozložíme na cheesecake priamo k okrajom, voľne prikryjeme fóliou a necháme chladiť po dobu najmenej 8 hodín.
Tipy:
Snažte sa syrovú zmes ušľahať tak akurát, aby sa netvorili hrudky. Ak ich tam nemáte a zmes je hladká, viac nešľahajte, prešľahaním by sa mohli tvoriť vzduchové bublinky, čo by viedlo k nerovnomernému pečeniu a prípadnému popraskaniu. Ale nebojte, všetko bude akurát :)
Snažte sa syrovú zmes ušľahať tak akurát, aby sa netvorili hrudky. Ak ich tam nemáte a zmes je hladká, viac nešľahajte, prešľahaním by sa mohli tvoriť vzduchové bublinky, čo by viedlo k nerovnomernému pečeniu a prípadnému popraskaniu. Ale nebojte, všetko bude akurát :)
Aby sa zabránilo hrudkovateniu a prešľahaniu zmesi, je dobré mať ingrediencie v izbovej teplote. Pokiaľ máte dosť času, vytiahnite si pakšamenty tak 2 hodinky pred započatím príprav. Ak ho máte menej, nakrájajte všetko na kúsky a nechajte to odstáť tak hodinku. Ale ak ho nemáte vôbec, ako vždy ja, tak sa do toho s chuťou vrhnite.
Pri krájaní najprv prejdite nožom dookola plechu, aby sa cheesecake nepotrhal v strede, keby bol prilepený o boky formy.
Krémové torty prekrajujem vždy tak, aby sa nepomiešali jednotlivé vrstvy krémov. Zaborím nôž kolmo a nechám ho v tejto polohe, pričom špičku držím stále na dne korpusu a veľmi mierne kmitám zhora nadol, až kým nedôjdem ku koncu.
Prajem dobrú chuť
Klobásková víla
Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára