streda 29. júla 2015

Špagety carbonara

Prišla ku mne kamoška. Najlepšia kamoška. A hovorí, na spravila som ti domáce cestoviny. A tak sa teraz tešíme z cestovín. A keďže Nos je nadšenec do carbonara a Klobáska zase do varenia, spravili sme si eňo ňuňo extrasuper narodkové carbonara. Priznám sa, že mne tento druh jedla nikdy neimponoval, ale všetko chce čas. Carbonara sú druh jedla, ktorý si vás získa svojou jednoduchosťou. Varenie je naviac rýchle a tak voňavé, že ich proste musíte milovať. A keďže my máme radi také tie šťavnatejšie, znova raz som si prispôsobila recept, až do dokonalosti.


500 g špagiet
300 g anglickej slaninky (pokial zoženiete, tak najlepšia je pancetta)
2 čl olivový olej
120 ml suchého bieleho vína
4 veľké vajíčka (prípadne 5 menších)
140 g parmezánu
250 ml šľahačkovej smotanky (33 %)
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Čas prípravy: 30 min
Náročnosť: Začiatočnícka
Orientačná cena: 200 Kč
Počet porcií: 5

Ako prvú si dáme variť vodu na špagety. Akonáhle začne voda vrieť, pridáme soľ, špagety, premiešame a na miernejšom stupni varíme pod pokrievkou. Kúsok pred koncom si zoberieme šálku, ponoríme ju do hrnca tak, aby sme nabrali iba vodu bez špagiet a takto získanú vodu odložíme bokom. Keďže sa špagety budú ešte chvíľku variť na panvici, pripravíme si ich al dente, teda nie úplne do mäkka. Ja špagetky zakaždým ochutnávam, ale ak ste zvyknutí merať čas, mali by ste ich vypnúť tak o 2 minutky skôr. Špagety iba jemne sceďte, ale nepreplachujte!
Zatiaľ, čo sa nám špagety varia, nakrájame si anglickú slaninku na menšie štvorčeky (asi 1 x 1,5 cm). Do čo najväčšej panvice pridáme dve lyžičky olivového oleja a slaninku smažíme do chrumkava, ale tak, aby sa nám nespiekla a nebola tvrdá. Keď máme pocit, že je hotová, zvýšime teplotu a prilejeme vínko. Jemne premiešame a necháme slaninku s vínom krásne syčať, až kým sa z vína nevytvorí slaný sirup. Nakloníme sa nad panvicu a zhlboka nadýchneme nádhernú vôňu, ktorá nám navnadí chuťové poháriky. Slaninku môžeme nechať nasávať vínko pár minút. Občas na ňu hodíme očko. Ak je hotová, panvicu dáme bokom.
Zatiaľ si metličkou primiešame do smotanky vajíčka, do zmesi pridáme nastrúhaný parmezán, čerstvo namleté čierne korenie a trošku nastrúhaného muškátového oriešku. S čiernym korením nešetrite, je ho tam dosť, až keď si myslíte, že ste to prehnali. Ale ak sa bojíte, že špagety prekoreníte, môžete koreniť toľko, ako sa vám zdá vhodné a po ochutnaní chuť korenia vykompenzovať.
Do panvice so slaninkou pridáme špagety a podlejeme troškou vody, ktorú sme si predtým odložili (asi tak deci). Na miernom stupni premiešame slaninku so špagetami, tak aby sa všetky špagety obalili vínovým sirupom. Pridáme smotanovú zmes, poctivo premiešame, až sa okolo špagiet nevytvorí lepkavý bešamel. Pridáme trošku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku a panvicu dáme preč z tepla.


Tip: Špagety by sa na panvici nemali variť viac ako 1-2 minutky, inak sa rozvaria. Takže ich iba premiešajte a v rýchlosti nechajte odpariť trošku tekutiny, aby boli správne lepkavé.

Buon appetito

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára