Nos mi vravel, že nemá rád osúchy. Tak som mu spravila podľa nášho rodinného receptu a už ich ľúbi. Tak keď si myslíte, že lángoše neľúbite, skúste tieto.
Cesto:
1 kg extra špeciál hladkej múky
1 kyslá smotanka
2 vajíčka
2 lyžičky soli
1 droždie
4,5 deci vlažného mliečka
1 čl rasce
Ozdoba:
Kyslá smotanka
Cesnak
Syr (eidam/niva)
Najprv si spravíme kvások a to tak, že do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobené droždie. Necháme postáť na teplom mieste, kým nám nevypučí. Potom zarobíme cesto a keď je hotové, zabalíme ho do sáčku, alebo potravinovej fólie a necháme ho 5 hodín chladnúť v chladničke. Verte mi, oplatí sa čakať :P
Keď sme boli dobrí a vydržali sme, vlhkými rukami vypracováváme cesto na tvar osúchu. Jednoducho vezmite kúsok cesta a natiahnite ho, keď sa mierne potrhá, nevadí to, ale zase nech nie je samá diera. Takto urobený osúch šupneme na rozpálený olej, v mojom prípade je to bravčová masť a smažíme, až dokým nie je lángoš na zjedenie. Hotové lángoše pokladáme na tanier vystlaný servítkami a pred podávaním posolíme. Ja milujem cesnak, nivu a ako každý maďar kyslú smotanku, takže u mňa je kombinácia jasná. Ale iniciatíve sa medze nekladú. Moja mamina robí výborný domáci kečup, takže občas tlačíme lángoš iba tak, s kepučom, inokedy iba poriet cesnakom a navrch troška smotanky, alebo aj trošku viac… No, však viete.
Dobrú chuť praje Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára