streda 29. júla 2015

Klobáskin domáci hambáč

Kamoši, tak toto si doma rozhodne spravte, je to žúžo labúžo. A keď budete šikovní, môžete skúsiť aj tieto domáce žemle. Verte mi, že týmto povýšite hambáč na úplne inú úroveň a už iný ani nebudete chcieť :) omnomnom


Domáce žemle:

3 pl teplého mlieka
200 ml teplej vody
2 čl sušeného droždia
2 ½ pl kryštálového cukru
1 ½ čl soli
1 vajíčko
3 šálky hladkej múky
1/3 šálky chlebovej múky
2 ½  pl mäkkého masielka
sezam

Čas prípravy: 30 min + 4 h kysnutie + 10 min pečenie
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 60 Kč
Počet porcií: 8

Hamburger:
500 g mletého hovädzieho mäska
1 vajíčko
100 g anglická slaninka
Plátkový syr
Cesnak
Paradajky
Paprika
Jarná cibuľka
Uhorka
Šalát
Korenie

Čas prípravy: 30 min
Náročnosť: Začiatočník
Orientačná cena: 200 Kč
Počet porcií: 8 (vzhľadom k uvedenému množstvu mäsa)

V miske zmiešame mlieko, vodu, droždie, cukor, soľ a vajíčko. Po dôkladnom premiešaní pridáme hladkú a chlebovú múku a hmotu miesime približne 7 minút. Pridáme mäkké masielko a miesime ďalších 7 minutiek. Ja uprednostňujem ručné miesenie cesta, ale ak máte možnosť, môžete zapojiť aj kuchynské spotrebiče.
Po dôkladnom premiesení si cestíčko odložíme do vymastenej väčšej misy a prikryjeme vekom, alebo potravinárskou fóliou. Takto necháme cestíčko na teplom mieste odpočívať 2 hodinky (môžete ho samozrejme nechať aj dlhšie, cestíčko bude zatiaľ pekne rásť).
Keď cestíčko vykyslo, pomúčime si pracovnú dosku, utvoríme si z neho rovnomerný bochníček a ten ostrým nožom prerežeme na osminky. Plech vystelieme papierom na pečenie a z narezaných kúskov tvarujeme žemle. Na jeden plech uložíme s rozstupom maximálne 5 žemlí. Žemle prikryjeme čistou utierkou a necháme 2 - 3 hodinky odpočívať.
Keď sú žemličky napučané, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, dyňovými , či slnečnicovými semienkami. Pečieme na 200 °C 10 - 12 minút. Žemličky sú hotové, keď sú zlatistej farby. Takto pripravené žemle necháme pod utierkou odpočívať. Žemličky vydržia úplne chutnučké, ako čerstvé 2 dni, ale dajú sa papať 4-5 dní.


V kope receptov som čítala, že mäsko na hamburger by sa nemalo koreniť. V tomto som ale neoblomná a mäsko poriadne prekoreňujem. Mleté mäso najprv zmiešam s jedným vajíčkom, aby držalo pohromade a potom podľa chuti pridávam čerstvo namleté čierne korenie, horčičné semienka, trošku červenej papriky, cesnakového korenia, biele korenie... Ale toto nechám na vás, pokiaľ mäsko koreniť nechcete, iba ho osoľte a zmiešajte s vajíčkom. Ak sa bojíte zozačiatku miešania korení, skúste kotányi steakovú zmes, môžete pridať kúsok gyros korenia, proste ako to máte radi. Mäsko sa dá ochutnávať aj za surova, takže približne viete odhadnúť, kedy je dosť. Nezabúdajte ale, že kopa zeleniny a dresing ešte korenistú chuť vyváži.
Mäsko necháme odležať, aby malo pred tepelnou úpravou izbovú teplotu a zatiaľ si na čo najtenšie plátky nakrájame zeleninku.
Do šálky, alebo menšej misky odoberieme polku fľašky majonézy, do ktorej vylisujeme pár strúčikov cesnaku. Keďže Klobáska a cesnak sú neoddeliteľné, ja ho robím dresing tak zo 4 strúčikov, aby bol ostrejší. Keď je všetko nachystané, začneme v rukách formovať mäsové placky. Keďže sa mäsko pri smažení scvrkne, snažte sa robiť čo najtenšie ale široké placky. Placky môžete tvarovať tak, že si k nim priložíte žemlu a budete sa snažiť, aby pretŕčali zo žemle. Vezmeme čo najväčšiu panvicu a buď na sucho, alebo na bravčovej masti, čo je zasa môj prípad, veľmi rýchlo osmahneme mäsko. Teplota môže byť mierne vyššia, ale nie príliš vysoká, mäsku stačí minutka z každej strany. Zatiaľ čo sa mäsko chystá, na suchej menšej panvici si dochrumkava osmažíme anglickú slaninku. Smažíme z oboch strán.
Prekrojené žemle si môžeme z jednej strany omočiť vo výpeku z mäsa, alebo ich môžeme na chvíľku nechať zapiecť v toustovači - znova záleží na vás a vašich chuťových bunkách.
A teraz vám prezradím moje zdobenie žemiel. Keďže niečo podobné ale so šunkou a vajíčkami si často robievame na večeru a keďže Klobásky ľúbia veľa papať a do žemiel chcú všetkého čo najviac, našla som techniku skladania zeleniny, pomocou ktorej vám pri jedení toľko nepadá :D Na žemlu si položíme mäsko, priamo naň dva plátky syra, ktorý na teplej žemli trošku zmäkne, na syr cesnakový dresing (poliaty ešte troškou chilli omáčky), ktorý posypeme nasekanou jarnou cibuľkou. Na cibuľku rajčiny, na rajčiny dva krúžky papriky, 2 plátky slaninky, 3 – 4 krúžky uhoriek a navrch veľký záchranný kus šalátu (keby vám z jednej strany padalo, pretŕčajúcimi listami šalátu si to viete "zadělat").

Dobrú chuť a spokojné brušká praje


Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára