Nikdy som si nevedela predstaviť, čo sa
myslí, keď sa povie, že sú brownies šťavnaté, až dokým som sa do nich nepustila
a neskúsila tento úžasný recept. Sú ozaj šťavnaté a myslím, že táto čokoládová
dobrotka dostane každého labužníka. Mňam!
185 g masielka
200 g horkej čokolády (s čo najvyšším obsahom
kakaa, prípadne čokoláda na varenie a pridajte o kvapku kakaového prášku viac)
85 g hladkej múky
40 g kakaového prášku
50 g bielej čokoládky
50 g mliečnej čokoládky (používam milku)
3 vajíčka
275 g trstinového cukru
Čas prípravy: 1 h
Náročnosť: Pokročilý
Orientačná cena: max. 200 Kč
Potrebujeme: Šľahač
Maslo spolu s horkou čokoládkou roztopíme vo vodnom
kúpeli. Necháme ho vychladnúť, ale dbáme na to, aby zostalo stále tekuté. Predhrejeme
trúbu na 180 °C.
Kým čokoládka chladne, nakrájame si mliečnu a bielu
čokoládu na malé kúsočky a odložíme bokom.
V čo najväčšej mise vyšľaháme šľahačom na najvyššom
stupni vajíčka spolu s trstinovým cukrom. Šľaháme tak 5-8 minút, kým nie je z
hmoty naduncaná penička. Do vyšľahaných vajíčok opatrne pridáme vychladnutú
čokoládu. Čokoláda je hustá a ťažká, takže po naliatí sa drží dole. Opatrne, čo
najpomalšie stierkou premiešavame zmes tak, aby nám nepadla penička z
vyšľahaných vajíčok.
V ďalšej miske si zmiešame múku s kakaovým práškom na
konzistentnú zmes, ktorú následne cez sito preosievame do zmesi vajíčok s
čokoládou. Robíme to vždy po troškách a potom opatrne premiešavame.
Preosievaním tak eliminujeme hrudky kakaa a múky. Kto je nedočkavý, môže sito
vynechať. (Niekto pridáva pol lyžičky prášku do pečiva. Ten potom treba tiež
pridať opatrne a iba jemne miešať, aby prášok nevyčpel.)
Do vzniknutej tuhej hmoty nasypeme nakrájané kúsky bielej
a mliečnej čokolády, ktoré sme si odložili bokom. Ale iniciatíve sa medze
nekladú. Na nami pripravované množstvo sa môže pridať cca 100 g orieškov, ale
to ja nikdy nemeriam, proste to tam švacnite s láskou a keď máte
pocit, že je dosť, tak vtedy aj je :) a určo to bude super. Niekto pridáva
aj hrozienka, ale recept je sám o sebe sladká bomba, takže pri hrozienkach by
som odporučila dať menej cukru.
Tuhú nepoddajnú hmotu stierkou, alebo lyžicou pridávame
na plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne vymastený a vymúčený) a
stierkou upravíme a zaženieme k rožkom. Recept je pôvodne na plech menších
rozmerov, ja som použila jenské sklo 20 x 30 cm a zmestilo sa mi to tam krásne.
Myslím, že na klasický plech veľkosti 30x35 cm stačí zdvojnásobiť dávku.
Vložíme do rozohriatej trúby a pečieme 20 minút na 180°C.
Po 20min skontrolujeme. Keď plechom mierne zatrasieme a v strede sa bruško
brownies ešte natriasa, pečieme ďalej. Takto kontrolujeme po 5 minútach. Doba
pečenia závisí to od trúby. Brownies sa pečú od 25-40 minút. Ja som ich
prvýkrát piekla v papieri na pečenie 40 min a druhýkrát som ich bez
papiera na pečenie pri 30 minútach mierne vysušila, takže im stačilo 25 min.
Tip:
Cesto na brownies je veľmi hutné a tvrdšie, pokiaľ sa rozhodnete vystlať plech papierom na pečenie (čo odporúčam, pretože v prípade vymastenia plechu sa môžu kraje brownie pri pečení trošku vysušiť), vezmite si klasické štipce na prádlo (pre českých kamošov: kolíček) a pripevnite nimi papier na pečenie o strany formy. Zamedzíte tak nepríjemnému šmýkaniu papiera, ktorý prácu sťažuje.
Cesto na brownies je veľmi hutné a tvrdšie, pokiaľ sa rozhodnete vystlať plech papierom na pečenie (čo odporúčam, pretože v prípade vymastenia plechu sa môžu kraje brownie pri pečení trošku vysušiť), vezmite si klasické štipce na prádlo (pre českých kamošov: kolíček) a pripevnite nimi papier na pečenie o strany formy. Zamedzíte tak nepríjemnému šmýkaniu papiera, ktorý prácu sťažuje.
Dobrú chuť praje Klobásková víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára