Sója. Niekto ju miluje, iným zasa nechutí. Sójové
mäso je dosť špecifická potravina, ale ak si ju viete pripraviť chutne, nie je
dôvod, prečo si ňou občas nespestriť jedálniček. A keďže ja sóju milujem,
vymyslela som si ďalší spôsob prípravy, ktorý dostal aj jej odporcu :) Čo sa
týka pohánky, jedla som ju prvýkrát a som nadšená! Kto nie úplne holduje
ryži a má skôr rád cestoviny, či tarhoňu, chuť pohánky ho absolútne
dostane. Je ľahká a šťavnatá, na tanieri krásna guľatá, proste jedna
báseň!
• kokosový
olej
• 1
veľká cibuľa
• 5
strúčikov cesnaku
• 1 balíček sójových kociek
• 400
g šampiňónov
• 130
ml bieleho vína
• 2 čl
tymianu
• asi
2 hrste zelených fazuliek
• hovädzí
bujón
• pohánka
• plátok
masla
• 2
väčšie, alebo 4 menšie mrkvy
• hrášok
• kukurica
• čierne
korenie
• sušený
drvený cesnak
Čas prípravy: 1 ½ - 2 h (veľa krájania)
Náročnosť: Mierne pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: asi 6 porcií
Pripravíme si väčšiu panvičku, aby sa nám do nej
zmestili všetky ingrediencie. Cibuľku nakrájame na drobno a na troške kokosového
oleja smažíme dosklovita. Pridáme na menšie plátky nakrájaný cesnak a smažíme,
kým nám celá kuchyňa nevonia. Dávame však pozor, aby cibuľka nehnedla. Pridáme na
plátky nakrájané šampiňóny. Šampiňóny poriadne opláchneme, alebo vypucujeme,
ako by moja nadika povedala. Necháme poriadne odkvapkať, prípadne mierne
osušíme čistou utierkou. Zo zásady ich nešúpem, ale kto sa na to cíti, pokojne
si zašúpte. A aby to šlo rýchlo, šampiňón prekrojíme na polovicu,
polovičky dáme klobúčikmi k sebe a krájame na plátky.
Keď sú šampiňónky tak akurát zhnednuté, posypeme
tymianom a podlejeme vínkom. Teplotu zdvihneme tak (u mňa na indukčke 7),
aby sa vínko pár minút pekne vyparovalo, bublalo, syčalo a hlavne voňalo.
Túto fázu varenia mám strašne rada a vždy volám Nosíka, aby si prišiel
pričuchnúť. Všetku túto dobrotu občas premiešame a keď sa väčšina vínka
vyparila a zostala nám sirupovitá tekutina, teplotu znova stiahneme (u mňa
na 4).
Pridáme asi 2 hrste zelených fazuliek, sójové kocky
a podlejeme ½ litrom vody, do ktorej švacneme kocku bujónu. Keď sme bujón
poriadne premiešali a sója sa pekne pováľala vo vode, zakryjeme pokličkou
(kto nemá, môže vynechať) a varíme za občasného miešania, kým sa väčšina vody
nevyparí a nezostane nám hustejšia omáčka. Pred koncom jemne dosolíme,
pridáme čierne korenie a kto má rád aj trošku čerstvo namletého chilli.
Keďže som pohánku varila prvýkrát, riadila som sa
návodom na obale :D Pohánku som prepláchla a pod pokličkou v osolenej
vode varila asi 20 minút. V hrnci zvlášť som si na plátku masla podusila na
drobno nakrájanú mrkvu a keď bola zmäknutá, pridala som hrášok a kukuricu.
Dusenú zeleninku vždy solím a korením iba veľmi jemne, aby nebola úplne bez
chuti, ale aby vynikla chuť všetkého okolo. Pridávam vždy trošku čierneho
korenia a sušený cesnak a za občasného miešania dusím asi 20 minút.
Pravé rizoto to síce nie je, ale pohánka so zeleninou je skvelá príloha k akémukoľvek
hlavnému chodu. Verím preto, že oslovím nielen nadšencov sóje a že si na tejto
zdravej a chutnej dobrotke pochutnáte všetci.
Dobrú chuť praje
Klobásková
víla
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára