utorok 1. marca 2016

Sója na šampiňónoch s pohánkovým rizotom

Sója. Niekto ju miluje, iným zasa nechutí. Sójové mäso je dosť špecifická potravina, ale ak si ju viete pripraviť chutne, nie je dôvod, prečo si ňou občas nespestriť jedálniček. A keďže ja sóju milujem, vymyslela som si ďalší spôsob prípravy, ktorý dostal aj jej odporcu :) Čo sa týka pohánky, jedla som ju prvýkrát a som nadšená! Kto nie úplne holduje ryži a má skôr rád cestoviny, či tarhoňu, chuť pohánky ho absolútne dostane. Je ľahká a šťavnatá, na tanieri krásna guľatá, proste jedna báseň!
  


  •  kokosový olej
  •  1 veľká cibuľa
  •  5 strúčikov cesnaku
  •  1 balíček sójových kociek
  •  400 g šampiňónov
  •  130 ml bieleho vína
  •  2 čl tymianu
  •  asi 2 hrste zelených fazuliek
  •  hovädzí bujón
  •  pohánka
  •  plátok masla
  •  2 väčšie, alebo 4 menšie mrkvy
  •  hrášok
  •  kukurica
  •  čierne korenie
  •  sušený drvený cesnak

Čas prípravy: 1 ½ - 2 h (veľa krájania)
Náročnosť: Mierne pokročilý
Orientačná cena: 150 Kč
Počet porcií: asi 6 porcií
          

Pripravíme si väčšiu panvičku, aby sa nám do nej zmestili všetky ingrediencie. Cibuľku nakrájame na drobno a na troške kokosového oleja smažíme dosklovita. Pridáme na menšie plátky nakrájaný cesnak a smažíme, kým nám celá kuchyňa nevonia. Dávame však pozor, aby cibuľka nehnedla. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Šampiňóny poriadne opláchneme, alebo vypucujeme, ako by moja nadika povedala. Necháme poriadne odkvapkať, prípadne mierne osušíme čistou utierkou. Zo zásady ich nešúpem, ale kto sa na to cíti, pokojne si zašúpte. A aby to šlo rýchlo, šampiňón prekrojíme na polovicu, polovičky dáme klobúčikmi k sebe a krájame na plátky.

Keď sú šampiňónky tak akurát zhnednuté, posypeme tymianom a podlejeme vínkom. Teplotu zdvihneme tak (u mňa na indukčke 7), aby sa vínko pár minút pekne vyparovalo, bublalo, syčalo a hlavne voňalo. Túto fázu varenia mám strašne rada a vždy volám Nosíka, aby si prišiel pričuchnúť. Všetku túto dobrotu občas premiešame a keď sa väčšina vínka vyparila a zostala nám sirupovitá tekutina, teplotu znova stiahneme (u mňa na 4).

Pridáme asi 2 hrste zelených fazuliek, sójové kocky a podlejeme ½ litrom vody, do ktorej švacneme kocku bujónu. Keď sme bujón poriadne premiešali a sója sa pekne pováľala vo vode, zakryjeme pokličkou (kto nemá, môže vynechať) a varíme za občasného miešania, kým sa väčšina vody nevyparí a nezostane nám hustejšia omáčka. Pred koncom jemne dosolíme, pridáme čierne korenie a kto má rád aj trošku čerstvo namletého chilli.

Keďže som pohánku varila prvýkrát, riadila som sa návodom na obale :D Pohánku som prepláchla a pod pokličkou v osolenej vode varila asi 20 minút. V hrnci zvlášť som si na plátku masla podusila na drobno nakrájanú mrkvu a keď bola zmäknutá, pridala som hrášok a kukuricu. Dusenú zeleninku vždy solím a korením iba veľmi jemne, aby nebola úplne bez chuti, ale aby vynikla chuť všetkého okolo. Pridávam vždy trošku čierneho korenia a sušený cesnak a za občasného miešania dusím asi 20 minút. Pravé rizoto to síce nie je, ale pohánka so zeleninou je skvelá príloha k akémukoľvek hlavnému chodu. Verím preto, že oslovím nielen nadšencov sóje a že si na tejto zdravej a chutnej dobrotke pochutnáte všetci.

Dobrú chuť praje

Klobásková víla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára